Četvrtak 30.05.2013.
20:19
Beta

Jahjaga: Izostanak Kosova sa samita šteti regionu

Ona je ocenila da nepozivanje Kosova na ohridski samit svakako ne predstavlja doprinos dosadašnjim dostignućima u regionu i regionalnoj saradnji koja je građena duže od jedne decenije.

Otkazivanje samita ne služi miru: Atifete Jahjaga

"Ostavljanje po strani Kosova u regionalnim inicijativama ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i ne služi miru i stabilnosti i procesima evropskih integracija", saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova povodom otkazivanja Samita u Ohridu.

U izjavi se ističe da se odnosi među državama grade na međusobnom poverenju i poštovanju, i da države zapadnog Balkana treba da pomognu jedna drugoj u integrativnim procesima, pružajući ruku saradnje.

"Republika Kosovo je opredeljena da nastavi da gradi odnose sa svakom državom, u regionu Balkana posebno, i da promoviše mir, stabilnost i bezbednost kao nezavisna i suverena država", navodi se u izjavi.

Predsednica Kosova pozdravila je "principijelan stav" zemalja koje su odbile da učestvuju na samitu u Ohridu, pošto se isključenje Kosova sa tog skupa ne može shvatiti kao deo saradnje.

Ona je istakla da će Kosovo nastaviti da gradi dobrosusedske odnose sa Makedonijom, kao dve susedne zemlje koje su u svim oblastima ostvarivale saradnju za primer.

"Republika Kosovo će se angažovati da bude promotor dobrosusedstva sa svim državama regiona Balkana i da da svoj doprinos procesima kroz koje region prolazi", zaključuje se u izjavi Atifete Jahjage.

2024 © - Vesti online