Četvrtak 30.05.2013.
18:17
Beta

Nikolić Hejgu: Zaslužili smo datum

Tomislav Nikolić i Vilijam Hejg

Nikolić je ocenio da Srbija više ne treba da bude predmet pritisaka, jer je dokazala da je spremna da dijalogom reši sve probleme, i jer predstavlja garanta mira i stabilnosti u regionu, preneo je kabinet Predsednika.

Nikolić je rekao da Srbi na Kosovu treba sami da odlučuju o svojoj bezbednosti, prihodima, školstvu, zdravstvu, i to i na severu, i na jugu Kosova.

"Koliko god da nam je važno da dobijemo datum, nećemo ništa uraditi u poslednji čas, niti pod pritiskom, kao što je to slučaj bio do sada", rekao je Nikolić.

Vilijam Hejg je, kako je saopšteno, rekao da očekuje da će napredak u primeni sporazuma Beograda i Prištine biti održiv i konstruktivan. On je čestitao predsedniku i rukovodstvu Srbije zbog napretka i jasnog i odlučnog vođstva - piše u saopštenju, pruživši uveravanje da će Velika Britanija podržati utvrđivanje datuma za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU.

"Tu sam da Vas ohrabrim na Vašem evropskom putu i da Vam prenesem duh podrške, što je moj (nemački) kolega Gido Vestervele već učinio", rekao je šef britanske diplomatije.

Kako se navodi u saopštenju, Nikolić je na početku razgovora posebno naglasio istorijsko savezništvo Srbije i Velike Britanije i izrazio žaljenje što je ono bilo narušeno u novijoj istoriji.

Ujedinjeno Kraljevstvo je veoma važan partner Srbije, sa kojim želimo da produbljujemo i unapređujemo bilateralne odnose u svim segmentima, rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online