Četvrtak 30.05.2013.
18:41
Beta

Tabaković: Zamrzavanjem plata najlakše je da se uštedi

Ona je novinarima, posle sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji, kazala da su u tu procenu uključeni efekti mera štednje.

Tabaković je navela da je posle prvog ovogodišnjeg tromesečja bilo jasno da će deficit konsolidovanog budžeta premašiti planiranih 3,6 odsto BDP. Tabaković je istakla da je i pre dolaska misije MMF u Srbiju bilo jasno da je neophodan rebalans budžeta i niz mera štednje koji bi smanjili budžetski manjak.

Deficit budžeta će biti između 4,5 i pet odsto: Jorgovanka Tabaković

Ona je kazala da je zamrzavanjem plata u javnom sektoru zbog njegove veličine jedan od najlakših načina da se uštedi. Guverner centralne banke istakla i da je svaki deficit iznad tri odsto BDP veliko upozorenje.

"NBS ne želi da deluje panično, ali realno govori o potrebama da se što pre sprovedu reforme i uštede", ukazala je ona.

Tabaković je navela da će se, po proceni NBS, inflacija vratiti u granice cilja od 2,5 do 5,5 procenta. Međutim, NBS je oprezna prilikom "relaksiranja monetarne politike", imajući u vidu rizike i situaciju u regionu i na domaćem tržištu.

Ona je kazala i da NBS u potpunosti podržava postizanje aranžmana sa MMF i izrazila uverenje da će Ministarstvo finansija i Vlada naći način da primene mere za očuvanje javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga. Tabaković je najavila da će NBS raditi na izmeni Zakona o osiguranju. Uz konsultacije sa osiguravajućim društvima biće odlučeno o spajanju ili razdvajanju društava koji se bave životnim
i neživotnim osiguranjem.

Ona je najavila da će NBS pripremiti i nacrt Zakona o platnim uslugama. Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković kazao je da to udruženje pozdravlja odluku NBS da obori referentnu kamatnu stopu jer to doprinosi smanjenju cene zaduživanja privrede u dinarima.

"Bankarski sektor Srbije je visoko kapitalizovan i raspolaže značajnim rezervama za pokriće loših plasmana, ali problem visokog učešća nenaplativih kredita mora da se rešava znatno efikasnije", rekao je on.

Đurković je istakao da Americkca privredna komora podržava sklapanje aranžmana iz predostrožnosti Srbije sa MMF što bi učvrstilo uverenje članica Komore i potencijalnih investitora da je Srbija na dobrom putu. Američka privredna komora u Srbiji okuplja više od 175 kompanija, koje su tu investirale 14 milijardi evra.

2024 © - Vesti online