Četvrtak 30.05.2013.
17:55
B92

Narod izgubio poverenje u Crkvu


Posle raznih afera građani izgubili poverenje u Srpsku pravoslavnu crkvu
 

Pozitivan odnos prema Vojsci ima 42 odsto ispitanika, dok je SPC pozitivno ocenio 41 procenat anketiranih. Odmah iza sledi predsednik Republike sa 35 procenata, odnosno policija sa 32 odsto.

Istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od 1.053 osobe, pokazalo je i da je poraslo poverenje u Vladu. Posle dugog vremena, građani imaju više poverenja u Vladu Srbije nego u Skupštinu. Za Vladu Srbije pozitivno je glasalo 21 odsto, za Skupštinu Srbije 15, dok se pravosuđe nalazi na poslednjem mestu sa svega 14 procenata pozitivnih glasova.

Što se političara i funkcionera tiče, građani najviše poverenja imaju u prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića, a slede ga premijer Ivica Dačić i predsednik Tomislav Nikolić. Vučić ima poverenje 23 odsto ispitanih, Dačić 6 odsto, a Nikolić 5. Čak 41 odsto ispitanika reklo je da "nijedan nije najbolji".

Ispitanici su zamoljeni da daju pozitivnu i negativnu ocenu našim političarima. Rezultati izgledaju ovako: Da se danas održavaju parlamentarni izbori, pojedinačno gledano, najviše glasova osvojila bi Srpska napredna stranka - 42,8 odsto glasova, pokazuje istraživanje Stratedžik marketinga. DS bi osvojio 17,1 odsto, SPS 11,6, a DSS 5,7 odsto. Zanimljivo je da bi sve ostale stranke ostale ispod cenzusa.

Situacija se samo donekle menja kada je reč o koalcijama i te promene se opet tiču najjačih stranaka. SNS i NS zajedno bi osvojile 43,1 odsto, DS i LSV 18, 6, SPS-JS-PUPS 15,7 procenta.

Vučića je pozitivno ocenilo 52 odsto ispitanih, dok mu je 22 dalo negativnu ocenu.

Tomislav Nikolić i Ivica Dačić imaju iste ocene, 37 procenata ih je povoljno ocenilo, a 29 negativno. Zanimljivo je da je predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić na četvrtom mestu sa jednakim pozitivnim i negativnim procentom - 32. Na petom mestu je bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS Boris Tadić sa 20 pozitivnih procenata i 49 negativnih, a slede ministarka energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, predsednik DS i gradonačelnik Dragan Đilas, Vojislav Koštunica, Čedomir Jovanović i Mlađan Dinkić.

Međutim, raste i broj neopredeljenih, a sve stranke zabeležile su mali pad. Ispitanici su rekli da vanredni izbori nisu željena opcija. Ipak, glasači tri najveće stranke spremni su da na njih izađu.

2024 © - Vesti online