Četvrtak 30.05.2013.
16:59 >> 19:53h
Beta

Tribunal oslobodio Stanišića i Simatovića

Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki

Predsjedavajući Sudskog vijeća Alfons Ori naložio je da Stanišić i Simatović budu pušteni iz pritvora čim se za to steknu svi uslovi. Posle iznošenja završnih reči u februaru, odbrana je zatražila oslobađajuće presude, a Tužilaštvo kazne doživotnog zatvora.

Stanišić je bio načelnik SDB-a, a Simatović komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB. Optužnica ih je teretila za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Bili su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Prema navodima optužnice, pomogli su uspostavljanje centara u kojima su dobrovoljci i regruti obučavani i kasnije raspoređivani u specijalne jedinice SDB-a u Hrvatskoj.

Te specijalne jedinice uključivale su, pored ostalih, "Crvene beretke", "Škorpione", Arkanove "Tigrove", "Martićevu policiju", miliciju Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), JSO i Jedinicu za antiteroristička dejstva (JATD).

Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je 1. maja 2003. godine. Obojicu optuženih srpske vlasti su uhapsile 13. marta 2003. godine. Početak suđenja prvobitno je bio zakazan za 28. februar 2008. godine, ali je zbog zdravstvenog stanja Stanišića odlagan u više navrata. Suđenje je počelo u junu 2009. godine. Dokazni postupak optužbe završen je u aprilu 2011. godine, pošto su saslušana 62 svedoka.

Dokazni postupak odbrane počeo je u junu 2011. godine i trajao je do septembra 2012. Stanišićeva odbrana je pozvala 19, a Simatovićeva 14 svedoka.

2024 © - Vesti online