Četvrtak 30.05.2013.
15:42
Beta

SPC o Kosovu i okolnim "državicama"

Sabor danas razgovarao o Srbima i crkvi na Kosovu i van Srbije
 

Irinej je novinarima u Patrijaršiji rekao da je Sabor SPC razmatrao i izazove sa kojima se crkva suočava u drugim krajevima u kojima žive Srbi u regionu – u "okolnim državama i državicama".

"Svaka od njih ima svoje sprecifične probleme i ne može se primeniti isti pristup i metod u partijskom radu i misiji crkve u krajevima koji imaju različite okolnosti", rekao je on.

Irinej je rekao da je pripremljen gotovo ceo program ovogodišnjeg obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta za centralnu proslavu SPC 3. juna u Nišu. "Nadamo se da će proslava biti dostojna datuma i naše crkve", dodao je on.

Portparol SPC je rekao da su na današnjem zasedanju Sabora saslušani izveštaji i vođena rasprava o raznim aspektima delovanja crkve i da su donete odluke "kanonsko-zakonskog karaktera koje se tiču organizacije tela i institucija crkve".

Irinej je naveo da je delimično razmatrano stanje crkve u dijaspori u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, i u Australiji. Portparol SPC je najavio da će sutra u 13.00 u Patrijaršiji dati izjavu medijima.

2024 © - Vesti online