Četvrtak 30.05.2013.
13:21
RTS

Francuska svečano dobila muža i muža

Francuska je i zvanično postala 14. zemlja na svetu koja dozvoljava istopolne brakove, posle prvog gej venčanja u gradu Monpeljeu. Venčanje je obavljeno pod strogim merama obezbeđenja, a vest su preneli svi vodeći svetski mediji.

Posle demonstracija u kojima je 150.000 ljudi protestovalo protiv gej brakova, posle šestomesečnih zakonskih priprema, i svega nekoliko dana pošto je predsednik Fransoa Oland potpisao zakon, konačno im je uspelo - Vinsent i Bruno su se venčali u Monpeljeu.

Gradonačelnica Monpeljea ih je zvanično proglasila mužem i mužem pred oko 600 svatova i 150 akreditovanih TV ekipa, a mladenci su se za taj grad odlučili, jer je poznat kao tolerantna sredina sa mnogo studenata.

"Ovde je to potpuno prihvaćeno. Mi upiremo prstom na one koji osuđuju homoseksualce, ne obrnuto", reči su studentkinje Luize Brinjol.

Gradonačelnica Monpeljea Helen Mand poručila je da u demokratiji pobeđuje većina. "Većina je glasala, Skupština i Senat su glasali i ovo je ozakonjeno", rekla je Mand.

Iako se 60 odsto Francuza izjasnilo za istopolne brakove, antigej lobi koga podržava katolička crkva i konzervativna opozicija, tvrdi da se ovim zakonom podrivaju temelji društva.

2024 © - Vesti online