Četvrtak 30.05.2013.
12:21
Beta

"Sirija se raspada pred našim očima"

Sukob u Siriji neće biti rešen vojno: Ki Mun

Ban Ki Mun je rekao da sukob u Siriji ima "duboke političke korene" i da neće biti rešen vojno, premda neke strane u sukobu i njihove pristalice iz inostranstva veruju da je vojno rešenje moguće.

"Sirija se raspada pred našim očima, aglasio je Ban Ki Mun i ukazao da "haos stvara plodno tlo za radikalizam i sve veće pretnje regionalnoj stabilnosti".

Generalni sekretar UN se usprotivio dostavljanja oružja obema stranama u sukobu, kao i tome da organizacije poput ekstremističkog libanskog pokreta Hezbolah šalju svoje borce da ratuju u Siriji.

"Pozivam sve strane da iskoriste svoje uticaj da pomognu da se zaustavi dotok oružja i ubede inostrane grupe da povuku svoje borce iz Sirije", rekao je Ban.

Evropska unija je ukinula embargo na isporuku oružja Siriji, što omogućava da članice Unije pošalju oružje sirijskoj opoziciji, dok će Rusija isporučiti režimu u Damasku napredni raketni sistem zemlja-vazduh "S-300" koji bi, po najavama iz Moskve, trebalo da spreči spoljašnju intervenciju u toj zemlji.

2024 © - Vesti online