Sreda 29.05.2013.
19:57
Beta

Milanović: Hrvatska je imala greške, ali...

"Hrvatska je imala grešaka, ali je i jako puno pomagala BiH", rekao je Milanović na sednici Vlade i dodao da se ne može govoriti o individualnoj odgovornosti optuženih.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nije želeo da komentariše prvostepenu presudu, ali je rekao da prošlost ne treba da opterećuje odnose dve zemlje.

Zoran Milanović

"O nekim greškama hrvatske politike govorio sam na Parlamentarnoj skupštini BiH, ali danas je vreme kada se okrećemo budućnosti. Hrvatska i BiH vrlo dobro sarađuju, imamo zajedničku evropsku budućnost i ono što je bilo u prošlosti nas ne sme opterećivati", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu.

On je dodao i da se prvo seti žrtava kada sluša presude kao što je današnja presuda šestorici bosanskih Hrvata.

"Moja sećanja, moje saučešće je usmereno prema žrtvama i njihovim porodicama, kao i u drugim slučajevima strašnih zločina koji su se događali na području bivše Jugoslavije", istakao je hrvatski predsednik.

Predsednik Sabora Josip Leko ponovio je da sve zločine treba kazniti bez obzira s koje su strane počinjeni, kao i da odluke Haškog tribunala treba poštovati.

"Nadam se da Hrvatska i BiH imaju u vidu svoju budućnost i viziju budućnosti i to u EU i da će nastaviti s dobrosusedskom politikom i saradnjom da bi oba društva i obe zemlje imale prosperitet i napredak u svim političkim i ekonomskim ciljevima", zaključio je Leko i podsetio na dosadašnja iskustva koja upućuju da presude u žalbenom postupku mogu biti bitno drugačije.

2024 © - Vesti online