Sreda 29.05.2013.
17:22 >> 18:02h
Vestionline

Otkazan Samit u Ohridu zbog Kosova

Đorđe Ivanov

Da podsetimo, predstavnici Kosova nisu pozvani na samit šefova država ili vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope 1. i 2. juna u Ohridu, saopšteno je iz Kabineta predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Samit je otkazan pošto se Srbija, BiH i Rumunija nisu saglasile da na skup bude pozvano i samoproglašeno Kosovo, a potom su predsednici Albanije i Hrvatske saopštili da neće učestvovati. Ivanov je saopštio da je otkazao skup da bi se "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije", kao i da "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a ponajmanje bojkotom".

"Makedonija je postupila u celosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije i da za to plaća cenu", poručio je Ivanov.

Iz kabineta hrvatskog predsednika Ive Josipovića danas je saopšteno da on neće putovati u Ohrid, jer na samitu neće biti predstavnika Prištine. Pre njega učešće na samitu je otkazao i albanski predsednik.


Predsednica samoproklamovanog Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je Srbija uticala na tu odluku i da sabotira Kosovo, dok je potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, istakao da je to bila odluka organizatora, odnosno Makedonije.

2024 © - Vesti online