Sreda 29.05.2013.
17:30
Srna

Index: Da je Tuđman živ, robijao bi

"Zaključak je to koji se neizbežno nameće nakon procesa koje je Haški tribunal vodio protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i šestorke iz Herceg-Bosne. Ova dva procesa povezuje pravni termin `udruženi zločinački poduhvat`", navodi se u komentaru pod naslovom "Franjo Tuđman - ratni zločinac".

Franjo Tuđman

U oba ova slučaja, ističe se u komentaru, Haški sud je kao predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata identifikovao upravo Tuđmana.

"Veliki je to udarac za reputaciju zemlje koja za mesec dana postaje punopravna članica EU, a čiji se, navodno, socijaldemokratski premijer ne libi da se pokloni na Tuđmanovom grobu", naglašava se u komentaru.

"Indeks" ističe da je mit o prvom hrvatskom predsedniku i u 2013. godini toliko jak da su u razmaku od samo nekoliko sedmica iznikla dva spomenika Tuđmanu u ponajvećim hrvatskim gradovima - Splitu i Osijeku.

"Presuda šestorki iz Herceg-Bosne morala bi taj mit konačno skršiti i otvoriti put prema pravoj detuđmanizaciji hrvatskog društva", zaključuje se u komentaru.

Haški sud osudio je danas šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993. i 1994. godine na 111 godina zatvora, te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom.

2024 © - Vesti online