Sreda 29.05.2013.
12:06
Beta

Gradonačelnik Gdanjska pred sudom zbog slavljenja komunizma

Šta će Lenjin u Gdanjsku, pitaju se stari otporaši
 

U brodogradilištu u Gdanjsku 1980. godine je u radničkom buntu rođen prvi nezavisni sindikat iza gvozdene zavese, Solidarnost, na čelu sa vođom štrajka, a kasnije i prvim vanpartijskim predsednikom Poljske, Lehom Valensom.

"Na kapiju je gradonačelnik postavio natpis 'Brodogradilište Lenjina' čime je prekršio zakon koji zabranjuje da se slavi komunistički režim. Brodogradilište je javno mesto, a komunističkim simbolima je mesto samo u muzeju", obrazložili su krivičnu prijavu Kšištof Bzdil iz Krakova i Januš Fatiga iz Lođa.

Nekadašnji opozicionari optužili su gradonačelnika da je za obnavljanje kapije u brodogradilistu, u kojem je i muzej Solidarnosti, ukrao novac poreskih obveznika, svotu od 17.500 evra u preračunu koliko je koštala rekonstrukcija stare kapije.

Želja gradonačelnika i gradskih odbornika Gdanjska da i sporedna kapija u nekadašnjem obliku od prošle godine podseća Poljake i turiste na burno poglavlje savremene poljske istorije od početka je trn u oku sindikatu Solidarnost u Gdanjsku i poljskoj konzervativnoj desnici.

Natpis je tri puta prekrivan transparentom Solidarnost koji su vlasti skidale, a 28. avgusta prošle godine sa kapije su natpis skinuli, ali policija im je naložila da ga vrate.

Krivičnu prijavu zbog propagiranja totalitarnog režima i komunističke ideologije, koju je prošle godine podnelo troje gradskih odbornika konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, tužilaštvo je odbilo s obrazloženjem da je ta kapija svedok istorije.

2024 © - Vesti online