Sreda 29.05.2013.
11:34
Beta

Odgonetnuta misterija zida kod Kuršumlije

Zid na Radan planini ipak delo prirode
 

Horizontalne kamene kolone u Kuršumliji su posledica erupcije mega vulkana, pokazala su prva geološka istrazivanja.

Grupa geologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije, obavila je u ponedeljak prva istraživanja na lokalitetu "Brankova kula" na Radan planini, gde je nedavno otkrivena horizontalna kamena kolona u dužini od oko 100 metara i visine oko 10 metara.

Mijović je ocenio da je reč o impozantnom otkriću, jedinstvenom u Srbiji. Prvi rezultati istraživanja su pokazali da su u pitanju bazaltni blokovi, pravilno poređani jedni na druge, prirodni fenomen vulkanskog porekla.

"Proces nastanka ovog fenomena je relativno jednostavan, magma koja se utiskuje i izađe na površinu, pod uticajem različite temperature, kristališe se i dobili smo lučenje koje je pentagonalnog, odnosno heksagonalnog preseka i to su u stvari ti bazaltni stubovi", kazao je Mijović.

Istovremeno, on je kazao da će lokacija, pored razvoja turizma, doprineti i naučnim istraživanjima.

"To je jedinstvena pojava u Srbiji. Bazaltni stubovi predstavljaju deo geo-nasleđa na osnovu koga možemo dalje da rekonstruišemo kako se razvijala zemljina kora na teritoriji Srbije", kazao je Mijović.

Geolog je dodao da takvih pojava, kao što je ova u Kuršumliji, bazaltni stubovi gotovo savršenog oblika, malo ima u svetu, a da je najpoznatija u Češkoj, u oblasti Bohemija i da je zaštićena od UNESCO-a. Na tom lokalitetu se pojavljuju isti bazalt.

2024 © - Vesti online