Sreda 29.05.2013.
10:21
M. Stojiljković - Vesti

Na današnji dan: Bari za sva vremena!

Istorija: Fudbaleri Crvene zvezde sa peharom prvaka Evrope
 

U italijanskom gradu Bariju, na stadionu "Sveti Nikola" crveno-beli su u finalu bili bolji od prvaka Francuske, Olimpika iz Marseja.

Bilo je to poslednji put da se prvak Evrope dobije po starom, nokaut sistemu.

Pobednik je odlučen posle boljeg izvođenja penala, pošto je posle 90 minuta igre i dva produžetka, duel završen bez golova 0:0 - penalima 5:3.

Stevan Stojanović prima pehar od Lenarta Johansona, predsednika UEFA

Junak je bio golman i kapiten Crvene zvezde, Stevan Dika Stojanović, koji je uspeo da odbrani penal Manuela Amorosa. Poslednji jedanestereac za Beograđane realizovao je Darko Pančev, što je bio znak za neopisivu radost fudbalera i navijača crveno-belih, koja se iz Italije prenela kasnije u Beograd i u sve ostale gradove naše zemlje.

Trener Ljupko Petrović je tada izveo sledeći tim: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (od 84. Stošić), Binić.

Strelci iz jedanaesteraca bili su Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev za Zvezdu, Kasoni, Papen, Mozer za Olimpik.

Direktorski tandem crveno-belih činili su Dragan Džajić i Vladimir Cvetković, a za tim iz Marseja u finišu drugog poluvremena zaigrao i Dragan Stojković Piksi, peta "Zvezdina zvezda", koji je prilikom izvođenja penala odbio da šutira.

Povodom ovog istorijskog događaja danas će na stadionu Crvene zvezde biti priređen prigodan koktel.


 

2024 © - Vesti online