Utorak 28.05.2013.
15:54
Beta

Reforma Srbijagasa nema uticaja na Južni tok

Mihajlović: Srbijagas se deli na dva preduzeća
 

"Južni tok je nadnacionalni projekat i svi zakoni, sve promene koje se dese unutar neke države, ne mogu da utiču na ovaj projekat", rekla je Zorana Mihajlović.

Svi koji budu sarađivali sa Srbijagasom očekuju da u njemu nađu sigurnog partnera, ali ta kompanija sada nije u mogućnosti da odgovori svojim finansijskim i svim drugim obavezama, ukazala je ministarka.

Srbijagas bi trebalo da bude restruktuiran do kraja ove godine i podeljen u dva preduzeća u drzavnom vlasništvu. Na taj način, procenilo je Ministarstvo energetike, rashodi tog preduzeća bi mogli da se smanje za 30 odsto.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je nedavno rekao da se, po planu Ministarstva energetike, "u sve poslove Srbijagasa uvodi tutorstvo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a to podrazumeva i određene političke uslove".

"Novac EBRD obično prate politički uslovi. Neki od tih uslova bi mogli potencijalno da ugroze Južni tok. Nisam siguran da će ruski partner Gasprom rado gledati na te uslove", ukazao je Bajatović.

2024 © - Vesti online