Utorak 28.05.2013.
15:26
Beta

Zmije u Beogradu, nema razloga za paniku

Ilustracija: Pojavljivanje zmija u gradu - prirodna pojava

"Pojavljivanje zmija u aprilu i maju je prirodna pojava za ovu grupu životinja koja u proleće izlazi iz zimovališta. Pored prostora u prirodi, nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama, s obzirom da gradska naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa", navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da se u prvim prolećnim mesecima može naleteti na zmije uglavnom u onim gradskim prostorima na kojima je prisustvo ljudi manje - podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima i divljim površinama.

"Zmije tada kreću u potragu za hranom i vodom, a dešava se i da, uplašene i dezorijentisane gradskom bukom, u svojoj potrazi zalutaju i u prometne delove grada", navode iz Zavoda za zaštitu prirode.

Podsećaju da na teritoriji Beograda obitava pet vrsta zmija i da su sve neotrovne. Zmija se povlači i izbegava čoveka, ali ukoliko dođe do iznenadnog susreta, dovoljno je zastati, bez naglih pokreta, i sačekati da zmija pobegne. Iz zavoda za zaštitu prirode ističu da su zmije u Srbiji zakonom zaštićene vrste, da je zabranjeno njihovo ubijanje, kao i narušavanje njihovih staništa.

Ukoliko neko od građana naiđe na zmiju, može obavestiti Službu komunalne zoohigijene Veterinarske ustanove "Veterina Beograd" na telefon 011/329-3099.

Ekipa te službe, koja je prošla poseban edukativni program Zavoda za zaštitu prirode Srbije, osposobljena je za hvatanje neotrovnih zmija u gradu, kao i za njihovo vraćanje u prirodnu sredinu.

2024 © - Vesti online