Utorak 28.05.2013.
09:11
Mondo

Podrška gej brakovima u Zagrebu

Nekoliko stotina ljudi podržalo vladinu inicijativu za bračnu jednakost istopolnih parova
 

Gej udruženja Kontra i Iskorak organizovali su u Zagrebu "Marš za bračnu jednakost" na koji su pozvali” sve koji ne žele da se u njihovo ime propagira netolerancija i mržnja”.

Bilo je svakakvih transparenata
 

Povorka od oko tristotinak demonstranata skandirala je "Bračna jednakost", "Brak za sve" i "Ljubav je ljubav".

Prema procenama nekih poznavaoca iz redova nevladinih organizacija, okupilo se više heteroseksualnih podržavaoca "prava na jednakost" nego samih pripadnika LGBT-zajednice, piše "Večenji list".

Skandirali su "Bračna jednakost", "Brak za sve" i "Ljubav je ljubav" (Foto: Reuters)
 

Istaknuti su transparenti "Brak svima", "Moja partnerica je moja obitelj", "Van iz srednjeg vijeka", "Različita obitelj, ista ljubav"... Najviše pažnje izazvao je onaj na kojem je pisalo: "I Isus je imao dva oca".

 

Okupljenima se obratila Sanja Juras koja je zahvalila svima koji su podržali povorku.

"Naše obitelji nisu manje vredne. Kompromisi s ljudskim pravima ne smeju se raditi. Vlada je prepoznala da se ovdje radi o temeljnim ljudskim pravima, očekujemo sada od Vlade i konkretne akcije, zaštitu porodičnog života za naše porodice ", rekla je Juras.

Kako je istaknuto LGBT zajdnica očekuje da se pravo na brak i na vanbračnu zajednicu reguliše kroz Obiteljski (porodični) zakon bez diskriminacije koju njenio pripadnici "svaki dan doživljavaju".

"Istopolni partneri mogu živeti više od 30, 40 godina zajedno, a kada se jedan razboli drugi mu ne može u bolnicu, ne može za njega donositi zdravstvene odluke, ako umre, ne smemo nasleđivati zajednički stan", naglasila je Juras, dodajući da očekuju da se zaustave "ovakve inicijative", misleći na inicijativu "U ime obitelji".

"Tražimo od Vlade da zaustavi referendum, da zaštiti naša ljudska prava", poručila je predstavnica gej populacije.

Nije bilo incidenata na skupu.

Protekle dve sedmice širom Hrvatske održana je akcija prikupljanja potpisa "U ime porodice", sa suprotnim zahtevom - da se referendumom zatraži da se u Ustavu Hrvatske brak definiše samo kao zajednica žene i muškarca.

2024 © - Vesti online