Sreda 29.05.2013.
01:24
D. N. PETROVIĆ i J. L. PETKOVIĆ

Sever na žeravici

Jednoglasno odbijeno: Kosovski Srbi na mitingu protiv Briselskog sporazuma
 

Većina Srba i dalje je protiv primene Sporazuma za koji Marko Jakšić kaže da je totalna integrcija severa u nezavisno Kosovo i poslednji čin izdaje. 

Poslanik SNS-a iz Leposavića Bojan Jakovljević izjavio je da je plan koji je usvojila Vlada Srbije neprihvatljiv za Srbe sa severa i napomenuo da će biti nastavljeni razgovori sa državnim vrhom.

Ketrin zadovoljna

 

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozdravila je odluku Beograda i Prištine da usvoje plan za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da se time ne prejudicira
status Kosova.


- Primena plana treba da reši probleme na terenu i obezbedi ubrzani napredak Srbije i Kosova ka EU- navela je Eštonova.

Međutim, postoje i oni koji tvrde da je Sporazum dobar i da valja raditi na njegovoj primeni. Reč je uglavnom o naprednjacima i demokratama i ponekom socijalisti koji su dobili zadatak da hvale Sporazum. Bivši državni sekretar Srbije za KiM Oliver Ivanović izjavio je da provođenje sporazuma nije moguće na brzinu i da naredni period treba iskoristiti za "jačanje kontakata sa ljudima na koje se taj sporazum odnosi".


Prema informacijama iz Kosovske Mitrovice, uporedo se radi na dva statuta. Jedna grupa Srba okupljena oko Marka Jakšića i predsednika opština iz redova DSS-a, priprema statut Skupštine Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i žuri da Skupštinu formira pre eventualnog raspuštanja lokalnih samouprava i pre nego što Beograd počne da formira "prelaznu" Zajednicu srpskih opština.

Ova prva grupa poziva se na Ustav Srbije i miting održan 22. aprila u Kosovskoj Mitrovici, na kome je 15.000 Srba aklamacijom odbacilo Sporazum iz Brisela i usvojilo Deklaraciju u kojoj je glavna tačka "nalog" za formiranje AP KiM. Ova grupu čini ubedljiva većina odbornika u sadašnjoj Zajednici skupština opština severnog Kosova. Predlog statuta je gotov, čeka se datum održavanja sednice na kojoj će proglasiti Skupštinu AP Kosova i Metohije kojoj će se, kako se očekuje, priključiti i deo predstavnika Srba južno od Ibra. Skupština AP Kosova i Metohije bila bi najviši organ srpskog naroda, formirala bi i Vladu i bila bi deo političkog sistema Srbije.


Drugi tim, u saradnji sa ekspertima iz Beograda, radi na izradi statuta "privremenog tela" koje će imati ingerencije u Briselu dogovorene Zajednice srpskih opština. Kakvi će biti potezi ovog tim još se ne zna, mada je Sporazumom o implementaciji predviđeno da se najpre krene sa raspuštanjem paralelnih struktura vlasti, potpunom likvidacijom srpskih policijskih struktura i pripremama za izbore koji će se, u organizaciji kosovskih vlasti, održati na jesen.


- To što iz Beograda pričaju kako se još bore da zadržimo srpsko državljanstvo, lična dokumenta i diplome bez pečata tzv. Republike Kosovo, namenjeno je Srbima u Srbiji. Nas i dalje zavaravaju, Beograd je nas "spakovao" i samo se čeka čas kada će nas isporučiti Prištini. Možda će Beogradu sve poći za rukom, ucenom i pretnjama mogu sve, ali da nas isteraju na Tačijeve izbore ne verujem da će moći - uveren je Milan Milosavljević, student iz Zubinog Potoka.


Plan sporazuma: Srpska policija samo do kraja jula

Foto: Ilustracija
 

Prema Planu za implementaciju sporazuma u Briselu u koji su "Vesti" imale uvida, do kraja jula sve srpske bezbednosne strukture na severu Kosova će biti ukinute, a do kraja godine će biti završena integracija u kosovske sistem.

Finansije na uvid

 

Srbija do kraja maja treba da dostavi detaljni pregled svih novčanih davanja na Kosovu. Do polovine jula, navodi se u planu, dve strane bi trebalo da se dogovore o uspostavljanju javnog i transparentnog finansiranja.

Plan, inače, sadrži šest elemenata: prilagođavanje zakonskog okvira, uspostavljanje Zajednice srpskih opština, policija, pravosuđe, opštinski izbori i opšte odredbe.
Rok za dobar deo obaveza ističe već za tri dana. Do kraja maja, naime obe strane moraju da Odbor za implementaciju upoznaju sa detaljnim planovima i rokovima za zakonske promene, a do polovine juna da sprovedu promene "neophodne za sprovođenje Prvog sporazuma uključujući i Zakon o amnestiji".


Za Zajednicu srpskih opština treba da se oformi tim od predstavnika sve četiri opštine sa severa KiM koji do kraja maja mora da napravi prvi statutarni okvir. Do kraja oktobra, nakon opštinskih izbora, Zajednica će usvojiti statut "u skladu sa evropskim odredbama o lokalnoj zajednici i kosovskim zakonima". Za policiju je do kraja maja planirano da "dve strane oforme radnu grupu koja će napraviti planove i rokove za integraciju srpske policije u strukture Kosova".


Do polovine juna Srbija će početi sa zatvaranjem svojih bezbednosnih struktura na Kosovu. Srbija će dostaviti spisak imena i rang pripadnika tih struktura koji žele da rade u kosovskim bezbednosnim strukturama. Kosovo je u obavezi da ponudi pozicije u skladu sa činom, piše u planu.


U oblasti pravosuđa, radna grupa bi do kraja maja trebalo da "napravi plan o integraciji srpskog pravosuđa u kosovski sistem i ustanovljenje novih struktura u skladu sa sporazumom, uključujući osnovne sudove i srpske tužioce u većinski srpskim opštinama, koji će se izvesti u okviru kosovskog pravosudnog okvira i uz asistenciju Euleksa". Do polovine juna Srbi zaposleni u pravosuđu bi trebalo da se izjasne da li žele da pređu u kosovski sistem, a kao i u slučaju policije, do kraja godine će ta integracija biti završena.

2024 © - Vesti online