Utorak 28.05.2013.
16:05
J. Jelovac - Vesti

Savremeni svet i njegove igračke (3): Izgladnele udavače

Barbika nikada ne stari, smatra psiholog Aleksandra Janković
 

- Ona je zapravo na mala vrata uvela identifikaciju s određenim modelom kako bi savremena žena trebalo da izgleda i živi. To je praktično stereotip žene koja je prazna, a sva lepota joj se zasniva isključivo na fizičkom izgledu. Unutrašnji kvaliteti ne postoje, a u njenom svetu nisu ni važni.

- Devojčicama poručuje da je najvažnija stvar na svetu raditi na fizičkom izgledu, pa će Ken i dobra udaja doći sami po sebi. Nezgoda je u tome što te devojčice postaju adolescentkinje koje žive s idejom da ne smeju da izgledaju nikako drugačije, nego kao ta Barbika. To ima za posledicu konstantno nezadovoljstvo svojim telom i utire siguran put u anoreksiju - kaže Janković.


Ovaj stereotip je i maksimalno društveno podržan, pogotovo u medijima.
- Na televiziji retko imate priliku da vidite nekoga ko iskače iz ovog šablona Barbi lepote, nekoga ko je drugačiji, pa opet lep. Samim tim se smanjuje i broj izbora na koje će se mladi ugledati. Čak i dečacima koji se ne igraju Barbikama, ova lutka i te kako utiče na stavove. Za njih je ona oličenje idealne žene. "Vidi kakva je, kao Barbika" - postaje rečenica kojom se meri lepota devojčica. I kad porastu žele jednu takvu, ali da je imaju u kućnoj upotrebi - ističe Janković.


Prema njenom mišljenju, roditelji su ovde u vrlo teškom položaju i sa ovim problemom ne mogu da se izbore. Svojoj devojčici moraju da kupe Barbiku, Brac ili neku drugu popularnu lutku, inače će biti izopštena iz društva.

2024 © - Vesti online