Ponedeljak 27.05.2013.
15:05
RTS

Dolazi maca na vratanca: Šiptarska "besa" protiv Euleksa

Učesnici protesta u Prištini tražili da se krene ka sedištu Euleksa
 

Prištinski mediji javljaju da su učesnici protesti bili na trenutke "besni" i da su tražili da krenu ka sedištu Euleksa, ali da su organizatori protesta uspeli da održe red, pa je skup protekao bez incidenata.


Učesnici protesta su uzvikivali "OVK, OVK" i nosili parole na kojima je pisalo "Sloboda oslobodiocima" i "Ja sam ubio Bulatovića", aludirajući na policajca Ivana Bulatovića, čije je ubistvo deo istrage.


Organizatori su najavili da će protesti biti nastavljeni sve dok sva sedmorica bivših pripadnika OVK; osumnjičenih za ratne zločine ne budu oslobođeni. Takođe, od najviših zvaničnika zatraženo je da se preispita mandat Euleksa.


Demonstracije su zakazane pošto je sud u Prištini naredio je da sva sedmorica pripadnika "Dreničke grupe", osumnjičenih da su počinili ratne zločine eventualno suđenje dočekaju u kućnom pritvoru.


Odluka je doneta posle maratonskog saslušanja sedmorice bivših pripadnika i komandanata OVK, kao i još nekoliko sati "vaganja" odluke o pritvoru, jer je međunarodni tužilac Euleksa Mauricio Salustro zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do okončanja procesa.


Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan", koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.


Selimi je do kraja 1998. godine bio glavni vojni komandant OVK, a od 2009. do 2011. bio komandant kosovskih bezbednosnih snaga, a prethodno je bio visoki oficir kosovskog zaštitnog korpusa, nastalog raspuštanjem OVK 1999. godine.


Osumnjičen je i jedan od komandanata OVK, Sami Ljuštaku, koji je predsednik opštine Srbica i visoki funkcioner Tačijeve Demokratske partije Kosova. Ljuštaku je bio hapšen 1999, kao i 2004. zbog organizovanja martovskih nereda.


Na spisku se nalazi još pet osoba među kojima je i regionalni direktor policije u Kosovskoj Mitrovici Avni Zabelji.


Kosovski premijer Hašim Tači je takođe reagovao na hapšenje, navodeći da su optužbe protiv Selimija i ostalih "neosnovane" kako se u sličnim slučajevima, prethodno, pokazalo pred Haškim tribunalom.

2024 © - Vesti online