Ponedeljak 27.05.2013.
14:14
Beta

"Nije ispunjen nijedan cilj Haškog tribunala"

"Ciljevi Tribunala su da svi koji su počinili krivična dela ratnog zločina odgovaraju i budu kažnjeni, da se zadovolji pravda, kao i da se doprinese procesu pomirenja u regionu"
 

Rasim Ljajić je podsetio da su ciljevi Haškog tribunala da svi koji su počinili krivična dela ratnog zločina odgovaraju i budu kažnjeni, da se zadovolji pravda i žrtve dobiju satisfakciju, kao i da se doprinese procesu pomirenja u regionu.

Prema njegovim rečima, neke presude Haškog tribunala, poput onih hrvatskim generalima Anti Gotovin i Mladenu Markaču, pokazale su da svi zločini nisu kažnjeni ni procesuirani jer je rečeno da su u tim slučajevima zločini počinjeni, ali da oni nisu za njih krivi. Slično je, kako je dodao, bilo i u slučaju jednog od lidera oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju.

"Proces pomirenja je tamo gde je bio i nakon okončanja rata. Još uvek je velika etnička distanca, još uvek postoje animoziteti i antagonizmi između država i naroda bivše Jugoslavije", rekao je Ljajić i podsetio da su presude različito tumačene u zavisnosti od toga ko je okrivljen.

2024 © - Vesti online