Ponedeljak 27.05.2013.
09:43 >> 13:50h
Telegraf

Radnik namerno izgrebao 31 "fijata 500 L" u fabrici

Na automobilima ostavljena poruka za šefa iz Italije
 

U noćnoj smeni između petka i subote, namerno je izgrebano oštrim predmetom na desetine vozila. Do juče nije otkriveno ko je krivac, niti da li ih je više. Policija je obaveštena o događaju.

"Rukovodioci malo preteraju"

 

Sindikat u fabrici Fijat automobili Srbija osudio je uništavanje imovine fabrike nastalo kada je izgreban jedan broj vozila i zatražio da se istraže motivi.

 

Predsednik sindikata Zoran Marković je rekao da, prema preporuci Fijata ne sme da iznosi detalje dok traje istraga slučaja.

 

On je naveo da nezadovoljni radnici imaju dve mogućnosti da iskažu nezadovoljstvo uslovima rada ili zaradom, a to je da se obrate sindikatu ili poslovodstvu.

 

"Mi imamo saznanja da su radnici zbog kašnjenja delova od kooperanata, radili u poslednje vreme pod pritiskom, ali nemamo potvrdu da je to bio motiv za nanošenje štete na vozilima", rekao je Marković.

 

Sindikalni vođa je potvrdio da je do sada bilo nekih slučajeva kada je sindikat morao da interveniše jer je neki rukovodilac "preterao".

"Fijatov 500 L" na nekim delovima je samo greban, a na nekim su ispisane poruke. One su upućene šefu, Italijanu. Radnik kragujevačke fabrike, koji nije hteo da se predstavi, kaže da su i sami zaposleni šokirani delom nekoga od kolega.

"Ispisano je ime tog Italijana na porukama: 'R. hoćemo povišicu' i 'R. idi kući'. Ima i pogrdnih poruka na račun Italijana. Ogrebotine i poruke urezane su verovatno šrafcigerom, kraj stop svetla i sa strane", kaže ovaj radnik.

Prema svedočenju zaposlenih problem je počeo u utorak, kada se nekoliko radnika sukobilo sa šefom iz Italije jer ih nije pustio na pauzu u 20 sati, a oni su hteli da zapale cigarete.

"Radnici su to prijavili višim rukovodiocima i sindikatu. Šef Italijan je kažnjen. U porukama se pominju povišice, ali pare ovde nisu glavni problem", objašnjava sagovornik Telegrafa.

Na udaru istrage sada su radnici montaže, oni koji su bili na poslu sporne noći. Oni misle da tolike automobile ne bi mogao da izgrebe jedan čovek. Zoran Marković iz sindikata FAS-a kaže da je obavešten o događaju, ali da neće da komentariše broj oštećenih vozila.

"Mi smo reagovali u utorak zbog jedne pauze. Mogli smo i sada problem da rešimo. Ovako nešto nije smelo da se desi. Sindikat će učestvovati u svemu, a jedino što znam je da nećemo dopustiti grupnu krivicu, mora da se nađe krivac ili krivci i kazne samo oni, ne svi iz te smene, kaže Marković.

Plate proizvodnih radnika u Fijatu su od 35.000 do 40.000 dinara. Šefovi imaju više, zavisno od ranga.

2024 © - Vesti online