Ponedeljak 27.05.2013.
00:06
RTS

Priština ljuta, bez poziva za samit u Ohridu

Makedonija ne može bez saglasnosti da poziva Kosovo

U objašnjenju Kabineta navedeno je da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj praksi, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva Kosovo, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza "neke zemlje članice otkazale učešće".

Napominjući da Makedonija ostaje privržena principu uključivanja u regionalnu saradnju, iz Kabineta su poručili da će, čim za to budu postojali uslovi, Kosovo biti priključeno PSJE.

Prethodno je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio da, i pored njegovog insistiranja, makedonska strana na samit u Ohrid nije pozvala kosovsku predsednicu što je, kako je ocenio, "zabrinjavajuće po odnose Makedonije i Kosova, protiv duha regionalne saradnje i predstavlja antievropsko ponašanje Makedonije".

Kosovski premijer Hašim Tači je poručio makedonskim vlastima da prevaziđu predrasude iz prošlosti kada su u pitanju Albanci u regionu, pošto već postoji saradnja na predsedničkom i premijerskom nivou. Iz Kabineta Ivanova kažu da su te izjave upućene na pogrešnu adresu. Kao prethodnica samita u Ohridu, danas počinje konferencija predsednika parlamenata, a potom i susret ministara spoljnih poslova PSJE.

2024 © - Vesti online