Nedelja 26.05.2013.
21:59
Srna

"Žal za neobavljenim zadatkom u Vukovaru"

Trebalo je da razoružam paravojne formacije: Veselin Šljivančanin
 

"Pronašli smo samo četvoricu teško ranjenih, koji su danas invalidi - video sam ih sve kad sam došao iz zatvora, a ostale sve mrtve, čak neke spaljene, pa smo skupljali pepeo da šaljemo porodicama da sahrane svoje sinove", seća se Šljivančanin, koji je pokušao da to predoči Tribunalu.

Šljivančanin tvrdi da je njegov jedini cilj 1991. godine u Vukovaru i godinu kasnije u Sarajevu bio da zaštiti narod i jedinice jugoslovenske vojske, prenose beogradski mediji.

On kaže da se i danas skoro svakodnevno čuje sa Miroslavom Radićem, koji je oslobođen krivice, ali ne i sa tadašnjim nadređenim Miletom Mrkšićem za koga kaže da ne veruje da je kriv za ono za šta je osuđen u Hagu.

Šljivančanin je proveo 2.450 dana u Ševeningenu. Prvostepenom haškom presudom osuđen je na pet godina zatvora, zatim 2009. godine, na 17 godina, a zatim u jedinom postupku revizije na konačnih - 10 godina zatvora. Iz zatvora je pušten u julu 2011. godine. Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, a sad služi kaznu u Portugaliji.

2024 © - Vesti online