Nedelja 26.05.2013.
18:56 >> 20:38h
RTS

Novi nuklearni incident u Japanu

Foto: Ilustracija

Eksperiment je imao za cilja produkciju i proučavanje subatomskih čestica ispaljivanjem protonskog snopa na zlato. Do curenja radijacije je došlo kada je, zbog kvara na magnetu koji ubrzava protone, snop ovih elementarnih čestica u akceleratoru bio ispaljen snagom 400 puta većom od željene, usled čega je došlo do pregrejavanja i topljenja zlata, i oslobađanja gasova sa nepredviđeno velikom količinom radijacije. Zbog rasta pritiska i radijacije u akceleratoru, ti gasovi su ispušteni napolje kroz ventilacioni sistem.
 

Najstariji nuklearni kompleks u Japanu


Eksperimentalno postrojenje "Džej Park" deo je većeg nuklearnog kompleksa u malom mestu Tokai u prefekturi Ibaraki, gde se nalaze i dva nuklearna reaktora, od kojih je prvi, najstariji u Japanu, izgrađen još šezdesetih godina. Ovaj reaktor izbačen je iz upotrebe 1998. godine, dok je drugi, noviji, ugašen u martu 2011. godine nakon nailaska velikog cunamija, koji je nešto severnije, u susednoj prefekturi Fukušima, prouzrokovao nuklearnu katastrofu.

Do sada je pregledano 49 od ukupno 55 istraživača i inženjera koji su boravili u tom postrojenju u mestu Tokai, 120 kilometara severoistočno od Tokija.  Utvrđeno je da 30 osoba udahnulo radioaktivne čestice, primivši dozu od 0,1 do 1,7 milisiverta.
 

Radijacija u prirodi se obično kreće oko 0,1 mikro silverta na sat, dok jedan snimak pluća rendgen aparatom obično znači izloženost zračenju od oko 50 mikro siverta (0,05 milisiverta).
 

Japanska javnost šokirana je ovim incidentom budući da, po rečima stručnjaka, ovo eksperimentalno postrojenje nije bilo konstruisano tako da pruži zaštitu od eventualnog kvara na opremi. Takođe, ventilacioni sistem nije imao filter koji bi sprečio ili umanjio ispuštanje radioaktivnih čestica u vazduh.
 

Eksperti i mediji optužuju rukovodstvo eksperimentalne ustanove da je olako donelo odluku o ispuštanju radijacije u vazduh, bez prethodnog merenja njenog nivoa unutar postrojenja.

2024 © - Vesti online