Nedelja 26.05.2013.
13:24 >> 17:06h
Beta

Sahranjeni posmrtni ostaci kralja Petra Drugog i porodice

Sahrani prisustvuje veliki broj domaćih i stranih zvaničnika
 


Tako su sada na Oplencu sahranjeni svi članovi te porodice koji su umrli u inostranstvu.


Sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i drugi domaći zvaničnici, predstavnici verskih zajednica, diplomate, predstavnici stranih kraljevskih porodica.


Nekoliko hiljada građana je zviždalo tokom govora premijera Dačića, a burnim aplauzom je pozdravljen princ Aleksandar Karađorđevića tokom čijeg govora se uzvikivalo: "Hoćemo kralja!".


Dačić je u kratkom govoru ukazao da se prošlost ne može izmeniti, da su "u prošlosti su pravljene greške, zato je veoma važno da se greške više ne prave", ali "moguće je nacionalno pomirenje svih onih koji su bili na jednoj ili drugoj strani".


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je državnu sahranu posmrtnih ostataka četvoro Karađorđevića ocenio kao ispravljanje nepravde i kao korak ka jedinstvu.
 

 

U govoru na sahrani na Oplencu, Nikolić je pred Crkvom Svetog Đorđa ocenio da se time "u Srbiju vraća pomirenje".


"Ja mirne savesti stojim pred grobom srpskog velikana. Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve, i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer. Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji?", upitao je predsednik.


Princ Aleksandar je istakao da je ispunjena želja Petra Prvog Karađorđevića da "svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu, u svojoj zemlji i uz svoj narod".


"Njihovi životi su tesno povezani sa istorijom srpskog naroda. Predugo je trajalo njihovo lutanje, njihovo izgnanstvo. Živeli su i umrli na različitim stranama sveta, a danas su ovde među Karađorđevićima i među svojim Srbima", rekao je Aleksandar.


"Ispravljena je velika istorijska nepravda za kraljevsku porodicu, ali i za one koji su dali živote za otadžbinu. Data je mogućnost za istorijsko pomirenje: da stare rane zacele, da se kao narod ujedinimo oko jedne vizije - stabilne i srećne Srbije", rekao je Karađorđević.


Patrijarh Irinej koji je u Crkvi Svetog Đorđa služio arihijerejsku liturgiju, takođe je ocenio da se sahranom ispravlja nepravda i podsetio na život Karađorđevića u izgnanstvu.


"Oni su zajedno sa svojim narodom preživeli okupaciju zemlje i prinuđeni da napuste zmelju i žive životim izgnanika, u siromaštvu, oduzet im je sav imetak vekovina stican. To nije bilo najveće zlo, već lišavanje svih prava i prava na povratak u svoju voljenju zemlju koju su svojom krljvu branili", ocenio je Irinej.


Na sahrani su bili i ministri Vlade Srbije Velimir Ilić, Slavica Đukić Dejanović i Ivan Mrkić.


Prisustvovali su i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, reditelj Emir Kusturica, književnik Matija Bećković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.


Na sahrani su bili i predstavnici svrgnutih kraljevskih porodica Bugarske, Rumunije, Grčke, Austrije. Došli su i zvaničnici iz Lihtenštajna, Bahreina, Svazilenda, Velike Britanije.


Među stranim diplomatama na Oplencu su bili ambasadori SAD i Velike Britanije u Srbiji, Majkl Kirbi i Majkl Devenport.


Oko Crkve na Oplencu danas su se okupili građani s monarhističkim obeležjima, neki u uniformama kraljevske vojske, a neki odeveni kao - srednjevekovni vitezovi.


Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića su januara ove godine doneti u Beograd iz SAD, gde je umro 1970. godine.


Potom su ekshumirani i u Srbiju doneti posmrtni ostaci njegove supruge i majke - Aleksandre i Marije, i mlađeg brata - princa Andreja. Kraljica Aleksandra bila je prvobitno sahranjena u Grčkoj, kraljica Marija u Velikoj Britaniji, a princ Andrej u SAD.

2024 © - Vesti online