Subota 25.05.2013.
08:03
RTS

Kućni pritvor za bivše komandante OVK

Sud doneo odluku posle dugog većanja, tužilac tražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru
 


 

Odluku suda, koja je saopštena oko 1.45 časova, sačekalo je oko 200 bivših pripadnika OVK iz Drenice, koji su klicali "UČK, UČK" i uzvikivali imena osumnjičenih za ratne zločine.


Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan", koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.


Osim Selimija, osumnjičen je još jedan visokorangirani komandant OVK, Sami Ljuštaku, koji je predsednik opštine Srbica i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova. Osumnjičen je i regionalni direktor policije u Mitrovici Avni Zabelji, kao i još četiri osobe.


Kosovski premijer Hašim Tači, za čije saborce iz Drenice Euleks traži pritvor, je takođe reagovao na hapšenje, navodeći da su optužbe protiv Selimija i ostalih "neosnovane" kako se u sličnim slučajevima, prethodno, pokatalo pred Haškim sudom.


"Vlada Kosova veruje u pravdu, ali u potpunosti veruje i u nevinost bivših boraca i komandanata OVK", naveo je Tači.


Ispred suda u Prištino ukupila se grupa bivših pripadnika OVK iz Drenice, a veterani OVK su za ponedeljak navaili veliki protest u Prištini, a protiv istrage koju vodi Euleks ustali su i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.


Jedan od optuženih sumnjiči iza ubistvo srpskog policajca iz Glogovca Ivana Bulatovića, navode prištinski mediji. Bulatovića su pripadnici OVK kojima je komandovao Ljuštaku, "uhapsili" u vozu koji je saobraćao iz Kosova Polja ka Peći u selu Blace.


Bivši glavnokomandujući OVK Sulejman Selimi se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Selimi je na funkciji kosovskog ambasadora u Tirani, od 2009. do 2011. bio je komandant kosovskih bezbednosnih snaga, a ranije je bio visoko pozicioniran u kosovskom zaštitnom korpusu, koje je nastao raspuštanjem OVK 1999. godine.


Sumnja se da je Selimi zločine počinio u Likovcu, u Vrhovnom štabu OVK zajedno sa još nekoliko svojih potčinjenih uključujući i Sami Ljuštakua.


Ljuštaku je bio hapšen 1999. godine, kao i 2004. zbog organizovanja martovski nereda.

2024 © - Vesti online