Subota 25.05.2013.
13:41
Ž. Marković - Vesti

Vehabije kao na godišnjem odmoru

Foto: Ilustracija
 

Naime, Ikanović je 2007. godine osuđen kao član grupe švedskog državljanina Mirsada Bektaševića. Utvrđeno je da je ova grupa planirala više terorističkih napada na području BiH i drugih evropskih zemalja kako bi naterali američke snage da se povuku iz Iraka i Avganistana. Bektašević, kao vođa grupe, osuđen je na osam, a Ikanović je dobio četiri godine zatvora iz kojeg je izašao početkom 2011. godine.

Imamović širi veru

Još skandalozniji primer je slučaj Nusreta Imamovića, vođe vehabija iz Gornje Maoče koji se vremenom nametnuo kao glavni lik u vehabijskoj zajednici cele BiH. On je pre tri godine uhapšen u velikoj akciji Svetlost, ali je nakon samo nekoliko meseci pušten na slobodu bez optužnice. Iako je ranije procenjen kao vrlo opasna ličnost, danas organizuje okrugle stolove širom FBiH i širi vehabijsko poimanje islama.

Međutim, zatvor ga očigledno nije prevaspitao jer je, odmah po izlasku na slobodu, postao neformalni vođa vehabijske zajednice u Hadžićima kod Sarajeva, a svoj vlastiti stan pretvorio je u centar za okupljanje ekstremista. Pre nekoliko meseci otišao je kao dobrovoljac da ratuje u Siriji.


Primera sličnih Ikanoviću u BiH je mnogo i pitanje je vremena, tvrde stručnjaci, kada će neki ekstremisti koje je Sud BiH osudio na simbolične kazne zatvora, napraviti nove probleme u BiH ili inostranstvu.


Jedan od najdrastičnijih primera je teroristička grupa Rijada Rustempašića iz Bugojna. Sud BiH je Rustempašića osudio na četiri i po godine zatvora, a njegove "saborce" Abdulaha Handžića i Edisa Velića na tri godine i četiri meseca zatvora. Oni su planirali da napadnu katoličke bogomolje u FBiH, baze Eufora, a na suđenju se moglo čuti i da im je potencijalna meta bila zgrada Vlade RS. Međutim, iako su pravosnažno osuđeni, Rustempašić i ekipa još nisu otišli na odsluženje kazne, što znači da se slobodno šetaju Bosnom.


Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ističe da Sud BiH očigledno radi u korist sarajevskih političkih struktura koje ne žele da se obračunaju sa radikalnim islamskim ekstremistima.


- Otuda i tako male kazne za ozbiljno krivično delo terorizma koje praktično dođu kao godišnji odmor za vehabije koje su planirale ili izvele grozne stvari. Ne bi me iznenadilo da uskoro dobijemo nove vesti iz Sirije koje će potvrditi da tamo ne ratuje samo Ikanović, već i drugi poznati likovi iz sudnica Suda BiH - kaže Košarac.

2024 © - Vesti online