Subota 25.05.2013.
13:05
B. Đokić - Vesti

Nema krize za srpske političare: Helikopterom i na kafu

Po zakonu ili po moralu: Ivica Dačić u Kosjeriću
 

Sve i da su Dačića i Krkobabića prevozili bez posebne naknade, taj helikopter je potrošio neko gorivo i nesumnjivo je poslata loša poruka građanima jer je pre samo neki dan Vlada razgovarala sa MMF-om o zamrzavanju plata i penzija, odnosno stezanju kaiša u javnom sektoru.

Skupa avantura

U tački 9. Helikopterske delatnosti rada, na zvaničnom sajtu MUP-a Srbije piše da sat letenja košta najmanje 54.000 dinara za letelicu tipa bel 206B, dok je najskuplji teretni helikopter MI-17 za koji po satu treba izdvojiti 168.000 dinara. Oni koji iznajme helikopter (pravna lica isključivo) moraju da snose i posebne troškove posade, odnosno njihove dnevnice, a za prenos tereta ili operacije lebdenja se cena uvećava za 50 odsto, navodi se na policijskomm sajtu.                            LJ. I.

Da li zbog zgusnutog rasporeda, ali srpski političari često koriste helikoptere zbog banalnih stvari. Prošle godine, tokom festivala u Guči, pažnju je izazvalo sletanje policijskog helikoptera u centar mesta. Dok su gosti festivala trube očekivali da iz njega izađe predsednik države ili premijer, policijski helikopter je na terevenku u Guči dovezao jednog policijskog generala.


Nisu samo političari u Beogradu opušteni sa narodnim parama. Prošle godine je tadašnji premijer RS Aleksandar Džombić slikan kako helikopterom sleće ispred jedne kafane, udaljene samo sat vremena vožnje od Banjaluke.


Vladimir Radomirović sa antikoruptivnog sajta Pištaljka kaže za "Vesti" da krčmenju para građana ne pribegavaju samo političari.


- Oni svojim ponašanjem daju primer ostalima, pa se i direktori javnih i ostalih državnih preduzeća ponašaju slično. Imamo direktorku jednog državnog preduzeća koja je sebi dala službeni automobil na 24-časovnu upotrebu - kaže Radomirović.


Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, kaže da nije istraživao da li je i koliko državna uprava smanjila troškove u vreme krize, ali da bi bilo interesantno to saznati.
- Mislim da bi bilo dobro da Vlada izađe u javnost sa tim podacima, pogotovo jer je to obećala na početku mandata - kaže Nenadić.

2024 © - Vesti online