Petak 24.05.2013.
16:31
Beta

Adidas i Puma: "Rat" za Ligu šampiona!

Puma protiv Adidasa: Neven Subotić (Borusija) i Arjen Roben (Bajern)
 

Proizvođači sportske opreme, nemačke firme Adidas i Puma, obnoviće u finalnoj utakmici Lige šampiona, između Borusije iz Dortmunda i Bajerna iz Minhena, višedecenijsko rivalstvo.


Adidas je dugogodišnji snabdevač Bajerna iz Minhena i poseduje oko devet odsto deonica bavarskog kluba, dok je Puma pre godina dana postala sponzor Borusije iz Dortmunda.


Kompanije su osnovane krajem 40-ih godina prošlog veka, posle sukoba braće Dasler.


Adidas i Najk dominiraju svetskim tržištem, njihova vrednost procenjena je na 5,8 milijardi dolara, dok se Puma više okrenula modi nego proizvodnji sportske opreme.


"Borusija je nadmašila naša očekivanja. Klub i naš brend će steći popularnost ne samo u zemlji, već i na globalnom nivou", rekao je komercijalni direktor Pume Stefano Karoti agenciji Rojters.

I "todžije" za Pumu

Britanski mediji su naveli da će Puma potpisati ugovor sa Arsenalom vredan više od 45,2 miliona dolara i da će ih umesto Najka, snabdevati dresovima.

On je dodao da su prodavci iz Japana, Malezije i Velike Britanije potpisali ugovore sa Pumom i da će kupiti pa kasnije prodavati novi dres Borusije, koji će izaći sledećeg meseca.


Puma je prošle nedelje objavila da je profit i prodaja u padu, dok je Adidas s druge strane, prošlog meseca prijavio rast profita.


Karoti je dodao da je uspeh Dortmunda i pojedinačni ugovori Pume sa vrhunskim fudbalerima, kao što su Sesk Fabregas iz Barselone i Radamel Falkao iz Atletiko Madrida, pomogao da taj brend obnovi kredibilitet u fudbalu.


Puma je saopštila da je ostvarila ukupan godišnji prihod od 3,3 milijardi evra, u poređenju sa Adidasovih 14,9 milijardi.

2024 © - Vesti online