Petak 24.05.2013.
17:03
Beta

Film novinara o Srebrenici kao dokaz na suđenju Mladiću

General Mladić (70), koji je tada bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Ratko Mladić

Petrovićeve snimke - koje je beogradska televizija Studio B prikazala 17. jula 1995. - u sudnici je komentarisao istražitelj tužilaštva Tomaš Blaščik, objašnjavajući koje se osobe, mesta i zbivanja mogu videti. Dok je snimao film, 13. i 14. jula 1995, Petrović je pratio tadašnjeg zamenika komandanta brigade specijalne policije Republike Srpske Ljubomira Borovčanina, koji se vidi na snimcima.

U aprilu 2010. Tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora zbog pomoganja ubistava, istrebljenja i progona Muslimana iz Srebrenice. Borovčanin se nije žalio na presudu i kaznu izdržava u Danskoj. Petrović je u Potočarima, u blizini baze Unprofora gde se muslimansko stanovništvo Srebrenice sklonilo posle pada enklave, snimio muškarce koje je VRS odvojila od žena i dece.

Iz "bele kuće", u kojoj se vide na filmu, zarobljeni Muslimani bili su, po optužnici, prebačeni na više lokacija u okolini Zvornika, gde su bili streljani.

"Bilo je pokušaja da se neki ljudi prošvercuju u konvojima, među kojima su možda zločinci", prokometarisao je Petrović na snimku, na kojem se vidi i velika gomila torbi i zavežljaja koje su zarobljenici bili prinuđeni da ostave.

Petrović je snimio i predaju desetina Muslimana koji su pokušali da se iz obruča oko Srebrenice šumom probiju ka Tuzli. Tužioci su na filmu identifikovali Ramu Osmanovića kako, okružen srpskim vojnicima, svog sina Nermina i druge Muslimane poziva da iz šume siđu i predaju se. Prošle nedelje, Osmanovića je na snimku prepoznala njegova supruga Saliha, koja je u sudnici posvedočila da su tela njenog muža i sina pronađena u masovnoj grobnici 2009.

Duž glavnog puta između Srebrenice i Bratunca, Petrović je snimio i nekoliko grupa zarobljenika kako sede na poljanama. Po optužnici, VRS je većinu muslimanskih zarobljenika kasnije streljala. Jednog vojnika VRS koji sa puta prema šumi viče: "Ajte, momci, izađite van, dignite ruke u vis", Petrović je na filmu pitao"koliko je izašlo". "Tri-četiri hiljade se predalo", glasio je odgovor.

Istražitelj Blaščik potvrdio je da je, po tužilaštvu, VRS imala toliko zarobljenih Muslimana u vreme kada je razgovor snimljen, 13. jula 1995. popodne.

Nastavak Blaščikovog svedočenja zakazan je za 14. jun, kada će tužioci prikazati i deo Petrovićevog filma na kojem se vidi gomila tela ubijenih Muslimana ispred skladišta zemljoradničke zadruge u selu Kravica, dok odjekuju pucnji.

2024 © - Vesti online