Petak 24.05.2013.
15:10
Beta

Dačić: Jugoslavija nije bila iskrena

Ne verujem u ljubav između bivših republika: Ivica Dačić
 

"Moramo da tražimo zajedničke interese. Ne verujem u ljubav između bivših jugoslovenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala, ne bismo ni ratovali", rekao je Dačić na završnom panelu samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope koji se održava u Bečićima kod Budve.

Dačić je kazao da ni danas ne treba težiti za nekom novom Jugoslavijom, a da je umesto toga potrebno da države zapadnog Balkana definišu zajedničke interese.

"Na tome, a ne na ljubavi treba da počiva njihova saradnja", ocenio je srpski premijer.

Dačić smatra da države zapadnog Balkana treba da formiraju neko zajedničko telo, "nekakav balkanski savet", poput skandinavskih zemalja. Taj savet, kako je objasnio, olakšao bi njihovu međusobnu saradnju, a omogućio bi i bolje pozicioniranje tih zemalja na evropskom i svetskom tržištu.

Prema oceni Dačića, u regionu još ne postoji puna multilateralna saradnja već više bilateralni odnosi između pojedinih zemalja.

Premijer Srbije je rekao i da se zapadni Balkan ne može deliti "carskim rezom", po konceptima srednjeg veka, pa da Slovenija i Hrvatska budu deo Evropske unije, a druge zemlje da ostanu u njenom predvorju.

Dačić je takođe upozorio da se balkanski region ne sme orijentisati samo prema tržištu Evropske unije već treba tražiti poslove i na trećim tržištima.

2024 © - Vesti online