Četvrtak 23.05.2013.
23:09
Beta

Tadić sa Merkelovom i Olandom o budućnosti Srbije

Ilustracija: Tadić na proslavi nemačkog SPD-a o budućnosti levice
 

U saopštenju se navodi da je Tadić u Lajpcigu "imao veliki broj susreta sa državnicima iz celog sveta" i da se između ostalog susreo s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Svečanosti u Lajpcigu prisustvovali su pored nemačke kancelarke i predsednik Joahim Gauk, kao i 30 socijaldemokratskih predsednika država ili vlada iz celog sveta i više od 80 šefova socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka sa svih kontinenata.

Demokratska stranka navodi da je s Tadićem u Lajpcigu i internacionalna sekretarka DS Jelena Trivan.

"Sa svojim sagovornicima Tadić je razgovarao ne samo o budućnosti svetskog levičarskog pokreta već i o aktuelnim pitanjima vezanim za Srbiju i region", navodi DS.

U okviru proslave godišnjice, u sredu uveče je osnovana i Progresivna alijansa, koja bi trebalo da zameni Socijalističku Internacionalu, a Tadić je jedan od osnivača nove svetske levičarske alijanse, navodi DS.

Progresivna alijansa zamišljena je kao alternativa Socijalističkoj internacionali, koja je osnovana u Parizu 1889. godine, a cilj ove koalicije levičarskih partija iz celog sveta za 21. vek je "demokratski, socijalni i ekološki progres".

Alijansu je osnovalo oko 70 levičarski orijentisanih partija iz celog sveta, uključujući i britansku laburisticku partiju, afrički nacionalni kongres i američku demokratsku partiju.

2024 © - Vesti online