Četvrtak 23.05.2013.
18:57
Beta

Dodik: BiH je "pogrešna priča", izbacite je iz SE

Predsednik RS Milorad Dodik
 

"Slažem se, treba da se izbaci, jer ničemu ne služi. Ovoga puta se slažem s Doris Pak. Mislim da BiH zaista ne zaslužuje to mesto", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Doris Pak je u Savetu Evrope tražila da se BiH suspenduje iz te organizacije, da se suspenduje prelazni Ugovor o trgovini i da se zaustave IPA fondovi za BiH, jer ona nije ispunila obaveze koje je preuzela na putu ka članstvu u EU, a pre svega nije sprovela presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Govoreći o toj presudi, Dodik je kazao da je RS ponudila predlog koji korespondira sa onim što je suština same presude - da se iz Ustava i Izbornog zakona BiH eliminiše diskriminacija pripadnika "ostalih" naroda.

"Republika Srpska može sutra da uđe u rešavanje tog pitanja i neće menjati stav. Očekujemo da se u Federaciji BiH usaglase stavovi o tom pitanju", poručio je predsednik RS.

On je dalje rekao da se zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker nepotrebno meša u unutrašnje stvari u BiH.

"To je izvan mandata bavljenja dejtonskim pitanjem", kazao je Dodik, komentarišući Rikerovu izjavu da predsednik RS blokira rešavanje pitanja vojne imovine u BiH, što je jedan od ključnih uslova za napredovanje zemlje ka članstvu u NATO-u.

Dodik smatra da se radi o sukobu dve koncepcije - Rikerove, koji misli da treba postojati nova BiH država-nacija, i koncepcije Republike Srpske, prema kojoj treba poštovati Dejtonski mirovni sporazum, što RS i čini.

Dodik tvrdi da je pitanje imovine rešeno u Dejtonu, gde je rečeno da BiH ima devet nadležnosti, a da sve ostalo pripada entitetima.

"Kada pokušavamo da odbranimo naša prava, onda smo loši momci. Riker je svojom izjavom značajno usložnio rešavanje tog pitanja", kazao je Dodik.

2024 © - Vesti online