Četvrtak 23.05.2013.
14:52
Beta

SPC odbila da kanonizuje Njegoša

Sveti Njegoš Lovćenski tajnovidac, po proceni Amfilohija
 

Episkop bački Irijnej je, posle dva dana zasedanja Sabora, podsetio da je inicijativa bila predata na početku zasedanja nadležnoj crkvenoj komisiji, ali da je posle ponovnog razmatranja Sabor danas doneo odluku da se ona povuče. On je rekao da se Sabor neće baviti ovom temom u toku zasedanja.

Irinej bački je naglasio da je tokom zasedanja Sabora vođena veoma opširna rasprava o problemu Kosova i Metohije u kontekstu najnovijih zbivanja u vezi sa ostankom i opstankom crkve i srpskog naroda, ali i srpske državnosti na Kosovu i Metohiji, "toj najdragocenijoj i najsvetijoj srpskoj teritoriji". On je dodao da će se Sabor još baviti tom temom i da će na kraju zasedanja imati mišljenje o toj "temi svih tema".

Inicijativu da se vladika Petar II Petrović Njegoš proglasi za sveca podnela je Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno mitropolit Amfilohije. On je u nedelju 19. maja svečano uneo Njegoševu ikonu u Cetinjski manastir, čime je ovaj datum ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša.

Mitropolit Amfilohije rekao da je Petar II Petrović Njegoš na svojoj prvoj ikoni s pravom nazvan Lovćenskim tajnovidcem.

"Sve ono što je vidio Sveti novi Petar Drugi Petrović Njegoš - Lovćenski tajnovidac, ispunjeno je najdubljim viđenjem i saznanjem, a to je viđenje slova predvečnoga Oca kroz koga je sve postalo. To je on i zapisao u svom zaveštanju", rekao je vladika Amfilohije.

2024 © - Vesti online