Četvrtak 23.05.2013.
13:44
Beta

Ruske avione kupujemo od ruskog kredita

Plan da se kupe MIG-ovi 29M2
 

Ministri su razgovarali o pripremi sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, unapređenju vojno-borbenih sistema, o vojno-tehničkoj, vojno-obrazovnoj i vojno-medicinskoj saradnji, unapređenju delovanja Regionalnog centra u Nišu, i o zajedničkom ulaganju u namensku industriju i o nastupu na trećim tržištima.

Vučić je posle susreta rekao da je pokrenuto i pitanje koje bi trebalo uskoro da bude okončano - kupovinu vazduhoplova, protivavionskog oruđa, radarskih sistema "za potrebe bolje funkcionalno-operativne pripremljenosti" Vojske Srbije.

On je kazao da se za tu kupovinu "razmišlja pre svega o robnom kreditu" koji bi Srbija uzela od Rusije. "Očekujemo dozvolu ruske strane za robni kredit", dodao je Vučić. On nije precizirao koliki robni kredit Srbija traži od Rusije, navodeći da "nije tajna kolika je cena vazduhoplova i određenog protivavionskog oruđa".

Rekao je da će početkom sledeće nedelje u Srbiji boraviti delegacija Ministarstva odbrane Rusije da bi se precizirali detalji oko nabavke vazduhoplova, radarskih sistema i protivavionskog oružja za potrebe Vojske Srbije.

Ministar i prvi potpredsednik vlade je rekao da je razgovor sa Šojguom bio "gotovo neočekivano prijateljski" i da je trajao "dvostruko duže od planiranog". Kako je u saopštenju prenelo Ministarstvo odbrane Srbije, Vučić je "zahvalio Šojguu za političku podršku koju Ruska Federacija pruža u zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije".

Šojgu je na pocetku razgovora izrazio nadu da će Srbija i Rusija ove godine potpisati sporazum o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji, prenosi Interfaks.

"Želimo da razgovaramo o tome šta možemo da kupimo od vojne tehnike. Za nas je to veliko političko pitanje. Spremni smo da učinimo sve kako bi ojačali naše vazdušne snage i PVO", rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online