Četvrtak 23.05.2013.
13:37
Jutarnji

Staljin i Čerčil se sprijateljili tokom pijanke

Pošto su se dobro najeli i napili razgovor tekao glatko: Staljin i Čerčil
 

Odnosi između britanskog premijera i sovjetskog predsednika varirali su topolo-hladno tokom prvih godina Drugog svetskog rata. Pravi odnos razvio se tek tokom Čerčilove posete Moskvi u avgustu 1942. godine.

Ni ta poseta nije počela dobro, ali je jedne večeri Čerčil zatražio sastanak sa Staljinom u četiri oka kako bi konačno ostvarili nekakav napredak. Pozvan je u Staljinove odaje oko sedam sati uveče. Zvaničnik britanskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Kardogan im se pridružio posle ponoći i zapisao: "Između njih je bio sto prepun hrane svih vrsta... i bezbrojnih boca. Atmosfera je bila vesela kao na venčanju", iako se Čerčil prethodno žalio na glavobolju.


Staljin je pio nešto žestoko, a premijer kavkasko crno vino, piše Kardogan. "Ta dva velika čoveka stvarno su se 'našla' i počela dobro da se slažu", dodao je.

Staljin je bio poznat po gostoljubivosti koja podrazumeva velike količine alkohola i voleo je da pregovara s ljudima koji mogu dobro da popiju.

"Vinston je sigurno bio impresioniran, a čini se da je osećaj bio uzvraćen", dodao je Kardogan. Rastali su se tek posle tri sata ujutru.

2024 © - Vesti online