Četvrtak 23.05.2013.
10:40
Fonet

Doris Pak traži suspenziju BiH iz Saveta Evrope

Bosna i Hercegovina na udaru Evropskog parlamenta
 

Pak je predložila ovaj amandman dan uoči plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, na kojem će biti održana rasprava o Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku BiH, prenosi Klix.ba. Rezoluciju je u martu usvojio spoljnopolitički odbor EP, a večeras će biti održana rasprava na plenarnom zasedanju EP u Strazburu.

Glasanje o Rezoluciji će biti održano u četvrtak. Pak je, kao autorka Rezolucije, uložila amandman kojim traži od Evropske komisije suspenziju prelaznog trgovinskog sporazuma sa BiH, suspenziju IPA fondova i u kojem poziva Savet Evrope da razmotri suspenziju članstva BiH u toj organizaciji.

Razlog ovakvog oštrog stava je nedostatak napretka u implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci i generalno nedostatka napretka u procesu integracije u Evropsku uniju.

U Rezoluciji o napretku BiH prethodno je naveden nedostatak napretka u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uslova potrebnih za predaju kredibilne aplikacije za članstvo i dobijanje kandidatskog statusa.

Parlamentarci u Spoljnopolitičkom odboru su se tada složili da su korupcija, slaba vladavina prava i pasivna politička elita krivi za slabu ekonomiju i ogromni odliv mozgova.

2024 © - Vesti online