Petak 24.05.2013.
01:43
J. L. Petković - Vesti

Nove ucene u Briselu

Tači, Dačić i Eštonova na izložbi fotografija sa prethodnih susreta u Briselu
 



- Na dobrom smo putu ka dogovoru i razmatramo poslednje zaključke nacrta plana primene - izjavio je juče Tači, dok se u Beogradu u kuloarima vladajućih stranaka uveliko pričalo da je Dačić ponovo pod velikim pritiskom da potpiše sporazum onako kako to žele Nemci. Pred odlazak u Brisel Dačić je svom narodu jasno rekao - ukoliko do kraja nedelje ne bude dogovoren plan primene sporazuma, nemački Bundestag neće dati saglasnost da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU.


Juče je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao da Tači nastoji da od Beograda izdejstvuje što više političkih ustupaka.

Najteže do sada

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da je postizanje dogovora najteži deo posla i da su razgovori u Briselu najteži do sada.
- Kada se radi o zajednici srpskih opština, Beograd bi da napravi zajednicu, pa da onda ide dalje, dok bi Priština da ukine institucije i da napravi svoje. I jedno i drugo jeste isto, ali suštinski različito - naglasio je Simić.

- Pokušao je u sporazum da unese i odredbu da Priština može da odluči o raspuštanju zajednice srpskih opština ukoliko se proceni da je njihovo delovanje u suprotnosti s kosovskim zakonom o lokalnoj samoupravi. Tome su se, međutim, suprotstavili članovi delegacije iz stranke Ramuša Haradinaja i taj predlog nije prošao - kazao je Drecun.


Albanska štampa juče je osvanula s "ekskluzivnim" saznanjima da kosovska delegacija neće prihvatiti posebne nadležnosti Zajednice srpskih opština, kao i da su SAD i Nemačka dali garancije da će Dačić prihvatiti da se ugase srpske institucije i da se zajednica formira posle lokalnih i opštih izbora na Kosovu koji bi trebalo da se održe na jesen. Kako navode albanski mediji, sa Nemcima i Amerikancima je dogovoreno da se u Planu o primeni briselskog sporazuma precizira da ta zajednica neće biti pravni naslednik srpskih opština na severu Kosova, na nju neće biti prenesena čak ni ovlašćenja koja imaju kosovske opštine, a njena uloga će biti - konsultativna.


Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da niko nema mandat, pa ni premijer Dačić, da zbog toga što je odlučio da Srbija 28. juna dobije datum za početak pregovora s EU, potpiše da se odriče teritorije ili da "kapitulira".


On kaže da ga ne bi radovao dogovor koji će podrazumevati rasformiranje legitimnih institucija Srba na Kosovu jer bi to značilo da će tamošnji Srbi ostati u vakuumu i da nema nikakvog uticaja države Srbije na Kosovu.


Sastanci u Briselu toliko su probili termin da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton morala da rukovođenje dijalogom prepusti direktoru za zapadni Balkan za spoljne odnose Fernandu Đentiliniju. Premijer Dačić otkazao je sastanak sa predstavnicima kompanije Dženeral elektrik u Beogradu. U delegaciji Srbije na sastancima su prisustvovali i ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i savetnica premijera Zorana Vlatković.
 

Vesti iz Brisela uvek loše

Slobodan Samardžić (DSS) smatra da su vesti iz Brisela uvek loše po Srbiju, a posebno po Srbe sa KiM.
- U javnosti se stvorila veštačka dilema hoće li se sporazum primeniti za pet dana ili u oktobru pred lokalne izbore na Kosovu. Problem je nastao jer Srbija ima iracionalnu potrebu da dobije datum za početak pregovora sa EU. Nije bitno da li će se nešto primeniti na brzinu ili kasnije, kad je to protivustavno - ocenio je Samardžić.


Pita se Merkelova, a ne Vestervele

Srbija neće dobiti datum čak i da ocene nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea budu najpozitivnije, smatra Cvijetin Milivojević.
- Vestervele je manjinski partner demohrišćana u Bundestagu, a zna se da tamo odlučuju oni i Angela Merkel - kaže Milivojević i podseća da je još 2011. Merkelova Beogradu stavila do znanja da je uslov za evrointegracije Srbije rasformiranje "paralelnih institucija" na Kosovu.

2024 © - Vesti online