Sreda 22.05.2013.
21:34
Beta

Angela Merkel najmoćnija žena sveta

Evropska "gvozdena lejdi" Angela Merkel
 

Na trećem mestu je Melinda Gejts, koja vodi Fondaciju Bil i Melinda Gejts zajedno sa svojim suprugom milijarderom i filantropom. Sledi prva dama SAD Mišel Obama, a potom je na listi bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Lista od 100 najmoćnijih žena sveta koja se objavljuje godišnje uključuje uticajne žene u globalnoj politici, biznisu, medijima, zabavi, tehnologiji i dobrotvornim organizacijama i rangiraju se po "novcu, medijskoj prisutnosti i uticaju", navodi časopis.

"Porast ličnih brendova i preduzetničkih poteza među Moćnim ženama ove godine označava uzbudljive trendove sada kada obeležavamo 10. godinu objavljivanja ove liste", napisala je Moira Forbs, predsednica i izdavač časopisa ForbesWoman.

"Od Singapura do Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država i šire, ovih 100 uticajnih žena na našoj listi ostavljaju neizbrisiv i trajni trag na svet u kome živimo", navela je ona u saopštenju. Na ovogodišnjoj listi su žene iz 24 zemlje.

Među visoko rangiranim poslovnim ženama su direktorka Hjulit Pakarda Meg Vajtman (br.15), direktorka Fejsbuka Šeril Sandberg (broj 6) i direktorka Jahua Marisa Majer (broj 32).

Dvadeset četiri direktorke na listi vode firme sa ukupnim zajedničkim prihodima od 893 milijardi dolara 2012. godine, dok osam šefica država vode zemlje sa zajedničkim BDP-om od 9.900 milijardi dolara, naveo je časopis.

Kao još jedna mera uticaja 100 žena na listi za 2013. navodi se i to da one zajedno imaju preko 153 miliona osoba koji ih prate na Tviteru. Najmlađa osoba na listi, kojom i dalje dominiraju Amerikanke, je ekscentrična Lejdi Gaga (27. godina na 45. mestu), a najstarija je britanska kraljica Elizabeta (87 godina na 40. mestu).

2024 © - Vesti online