Sreda 22.05.2013.
17:29
Beta

Podignuta optužnica protiv Saše Dragina

Zloupotrebio službeni položaj: Saša Dragin
 

Optužnica je podignuta protiv Dragina, privremenog zastupnika kapitala i predsednika Upravnog odbora u Azotari Radosava Vujačića, direktora Instututa za krmno bilje Dragija Lazarevića, zamenika direktora Azotare Veljka Radojevića.

Optuženi su i Zvonimir Nikezić, Mihajlo Grujić i Borislav Stojković, kao i direktori privrednih društava Milan Veljović, Arsenije Katanić, Emina Čobanski, Verica Spasić, Ljubomir Kuljić, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Igor Sabo, Vera Isaković, Gordan
Marković, Aleksa Obradović, Srboljub Žujović, Dragan Petrović, Dragan Vulin.

U optužnici su obuhvaćena tri načina neosnovanog korišćenja novca iz budžeta, namenjenog za regresiranje kupovine mineralnih đubriva, koja su mogla da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva, poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge.

Prvi deo optužnice se odnosi na prodaju đubriva u Azotari Pančevo PKB-u i privrednom društvu "Aleksa Šantić", a potom ustupanja đubriva kupcima koji nisu imali pravo na korišćenje budžetskih sredstava namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

Drugi deo optužnice se odnosi na prodaju regresiranog đubriva preko Instituta za krmno bilje, a treći deo optužnice se odnosi na prodaju đubriva preko zemljoradničkih zadruga.

Zadruge, Institut za krmno bilje, PKB i "Aleksa Šantić", samo su se formalno pojavile kao kupci u HIP Azotara, a regresirano đubrivo su stvarno preuzimala preduzeća koja nisu mogla biti korisnici sredstava planiranih za te namene. Dragin i Nikezić se terete da su osmislili taj način prodaje regresiranog đubriva i preporučili ljudima iz Azotare da tako vrše prodaju đubriva. Na taj način, Azotara je oštećena za oko 25 miliona evra, a pošto se većina preduzeća nalazi u stečaju ili u blokadi "Azotara" ne može naplatiti isporučeno regresirano đubrivo.

Specijalni sud je na predlog tužilaštva Draginu, Vujačiću, Grujiću, Nikeziću, Stojkoviću, Tanaskoviću, Mitiću, Obradoviću i Markoviću produžio pritvor do 30 dana, a okrivljenima Radojeviću i Sabu produžio izrečenu meru zabrane napuštanja boravišta.

Tužilaštvo je predložilo da se okrivljenima Emini Čobanski i Ljubomiru Kuljiću sudi u odsustvu i da se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim delima.

2024 © - Vesti online