Četvrtak 23.05.2013.
08:00
tportal, Vestionline

Stvari koje ubijaju seksualnu želju

Mnoge stvari negativno utiču na libido muškaraca i žena
 

Višak kilograma
Iako su istraživanja pokazala da muškarci s viškom kilograma mogu duže da vode ljubav, ipak je debljina kobna za libido. Naime, i muškarci i žene s nekoliko kilograma viška, imaju smanjenu seksualnu želju jer su nesigurni i strahuju da su seksualno neprivlačni. Reč je, dakle, o psihološkom uticaju koji može biti poguban za kvalitetan i redovan seksualni život.


Mirisi
Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da neugodni mirisi loše deluju na libido. To se posebno odnosi na libido muškaraca. Neugodni mirisi kod njih postupno izazivaju slabljenje želje za seksom, nezavisno od toga smatraju li da im je partnerka zgodna i atraktivna.


Lekovi
Različiti lekovi različito deluju na telo. Nekim stvarima pomažu, ali neke ometaju. Primera radi, jedno istraživanje je pokazalo da lekovi koji se koriste za prehladu i grip, narušavaju libido. Osim što slabe seksualnu želju, ti lekovi pogubno deluju na potenciju. Slične učinke izazivaju i, primera radi, lekovi za srce i krvni pritisak, kao i lekovi koji se propisuju u slučaju depresije.


Nedostatak gvožđa
Kad u organizmu nema dovoljno gvožđa, javlja se slabost i gubitak energije, a s tim i gubitak želje za seksom. Od toga znatno češće pate žene i to zbog menstruacije koja uzrokuje gubitak gvožđa.


Promena radnog mesta
Promena radnog mesta, otkaz, selidba ili bilo koji drugi događaji koji su svojevrsna prekretnica u životu čoveka, negativno utiču na libido. To je posebno uočeno kod muškaraca. Pretpostavlja se da je zato odgovoran hormon stresa koji negativno deluje na seksualnu želju.

Brašno i šećer
Jedno istraživanje je pokazalo da česta i obilna konzumaciju hleba, kao i drugih proizvoda od beloga brašna nije dobra za libido. Sličan učinak izaziva i šećer. Negativne posledice uočene su i kod muškaraca, ali i kod žena.

Sastojci za podizanje libida
Ironično, ali istinito – brojni sastojci koji služe povećanju seksualne energije, zapravo izazivaju suprotan učinak, pokazalo je jedno američko istraživanje. Naime, mnogi od njih sadržavaju neke vrlo štetne uticaje koji pogubno deluju na organizam pa tako i na libido.

2024 © - Vesti online