Sreda 22.05.2013.
05:29
Srna

"Niko nije rekao da muslimane treba ubijati"

Ratko Mladić

Trivić, bivši komandant Druge romanijske brigade VRS, rekao je da se na dan pada Srebrenice u centru grada susreo sa generalom Mladićem i da je od njega dobio naređenja, što je bilo zabeleženo i na filmu koji je tokom procesa više puta prikazan u sudnici.


On kaže da je sutradan, 12. jula 1995. godine, bio na sastanku u Bratuncu s Mladićem, komandantom Drinskog korpusa VRS Radislavom Krstićem i komandantom Zvorničke brigade Vinkom Pandurevićem. Prema rečima svedoka, general Mladić dao im je naređenje da se pripreme za nastavak ofanzive na Žepu, drugu zaštićenu muslimansku enklavu u istočnoj Bosni.


Trivić je rekao da je prvenstveni cilj ofanzive VRS bilo razdvajanje enklava u kojima su bile snage Armije BiH i njihovo sužavanje na granice predviđene sporazumom iz 1993. godine.


Nakon što mu je tužilac Piter Mekloski pokazao tekst naređenja, svedok je potvrdio da je kao cilj bilo navedeno i "stvaranje uslova za eliminisanje enklava".


Dokument kojim je Mladićev pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove Zdravko Tolimir 9. jula 1995. godine od vrhovnog komandanta VRS Radovana Karadžića tražio i dobio odobrenje za ulazak u Srebrenicu, Trivić je nazvao "školskim primerom rukovođenja i izveštavanja" u toj vojsci.


Trivić je rekao da je general Mladić u julu 1995. godine direktno učestvovao u napadu na Srebrenicu.


Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, Trivić je rekao da je većina stanovnika Srebrenice već otišla ka bazi Unprofora u obližnjim Potočarima kada je 11. jula 1995. godine VRS ušla u enklavu.


Trivić je naveo da na sastanku sa Mladićem, 12. jula 1995. godine u Bratuncu nije bilo reči o sudbini ratnih zarobljenika iz Srebrenice, nego samo o evakuaciji stanovništva.


Branilac Lukić sugerisao je da niko nije rekao da muslimane treba ubijati, što je Trivić prihvatio. "Ne, niko nije o tome govorio, ni to pomenuo", rekao je Trivić.


Trivić je rekao da "misli" da je 12. jula uveče u Potočarima video autobuse kojima su evakuisani civili, a potvrdio je da se 13. jula i sam našao u konvoju koji je civilno stanovništvo odvodio sa tog mesta.

2024 © - Vesti online