Sreda 22.05.2013.
07:14
Beta

Danas štrajk prosvetara

"Ovo je iznuđeni štrajk, mi smo već izneli naš zahtev ministarstvu prosvete, ali njima ne pada na pamet da ga prihvate", rekao je predsednik sindikata Dragan Matijević i pozvao članove svih drugih sindikata prosvetnih radnika da se priključe.

Nekada studenti, danas radnici: Mnogo je razloga da u Srbiji rade pištaljke, kao krajem prošlog veka
 

Danas neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni oko 30.000 prosvetnih radnika u 600 škola u Srbiji koje su članice sindikata, dok je za 30. maj takođe planiran jednočasovna obustava rada, a za 4. jun celodnevni štrajk.

Sindikat ima tri zahteva: da se broj učenika u odeljenju ograniči na 25, da se primena sistema finasiranja po učeniku odloži do 2020. godine i da se srednje obrazovanje postane obavezno.

"Naš zahtev na ograničenje broja učenika ima uporište u Strategiji za obrazovanje, znači nismo mi to izmislili. Time bi se rešio problem tehnoloških viškova i značajno bi se podigao kvalitet obrazovanja", rekao je Matijević.

On je istakao da taj predlog državu ne bi "ništa koštao, pošto su ljudi već u sistemu" i ukazao da je stanje takvo da će 600 zaposlenih ostati bez posla, zbog toga što će ove godine biti upisano manje oko 7.000 dece u prve razrede osnovnih i srednjih škola.

"Oko 35.000 prosvetnih radnika nema pun fond časova, 600 će ove i sledeće godine ostati bez posla, dok postoje odeljenja sa 30, 40 udzenika. To će prouzrokovati borbu za radna mesta, otvoriće se prostor za manipulacije i niko neće voditi računa o kvalitetu obrazovanja", ukazao je Matijević.

2024 © - Vesti online