Četvrtak 23.05.2013.
02:45
Vesti

I u Melburnu se švercuju i varaju kontrolu

 

Plaćanje izbegvaju oni sa najmanje para - u Melburnu su to studenti
 

Mnogi vozači do skoro nisu primećivali kako ih putnici varaju. Izvršni direktor Udružanja autobuskih prevoznika Kris Lovi tvrdi da su domišljati putnici stvorili jedinstven način kako da prevare novi elektronski sistem naplate prevoza.


"Umesto validatora zvuk 'bip' kojim se potvrđuje skidanje kredita zapravo stvara njihov mobilni telefon. Iskreno iznenađeni smo da ljudi idu ovako daleko u izbegavanju plaćanja prevoza", objašnjava Lovi.


Vozači prijavljuju da najčešće studenti pokušavaju da ih prevare lažnim skeniranjem "Majki" kartica na validatorima. Predsednik Udruženja korisnika gradskog prevoza Toni Marton kaže da nije do sada čuo za ovakve prevare, ali tvrdi da je "Majki" sistem naplate prevoza podložan prevarama jer je tako napravljen.


"Pojedinci uvek pronađu način da zaobiđu propise i rupe u zakonima", kaže Morton.


On tvrdi da je izuzetno veliki procenat švercovanja u Melburnu stvoren iz razloga što je mala šansa da kontrolori nekog uhvate bez karte. I ranije tokom upotrebe starog sistema naplate prevoza uz pomoć papirnih karti (među švercerima poznate kao "greb greb kartice") bilo je putnika koji su pronalazili način da ne plaćaju prevoz.

Naime, oni bi po ulici sakupljali iskorišćene karte, a zatim su na iskorišćenu magnetnu traku naneli srebrnu boju kojom bi se brisalo vreme i datum poništavanja, pa su takve "nove" karte ponovo koristili u prevozu.


Na čitavoj autobuskoj mreži u Melburnu angažovano je svega 12 kontrolora, dok je na kontroli putnika u tramvajima i vozovima angažovano više stotina kontrolora.

2024 © - Vesti online