Utorak 21.05.2013.
17:21
B92

Hrvatska: Zar Srbija da nam bude primer

"Fijat 500 L" ukrcava se na brod za Ameriku
 

"Jesmo li došli do toga da Srbija treba da nam bude primer u ekonomiji", pita se Zoran Žic, predsednik udruženja Hrvatske zanatlije i preduzetnici (HOP) u saopštenju u kojem poredi investicionu klimu Srbije i Hrvatske.

Žic podseća kako je ovih dana iz Srbije prema Sjedinjenim Državama krenulo 3.000 automobila "fijat 500L", kako je BDP naše zemlje u prvom kvartalu porastao za 1,9 odsto, čime je Srbija i formalno izašla iz recesije.

"Naši čelnici stalno nešto pokušavaju i obećavaju, no godinama nema rezultata, radnje i preduzeća se zatvaraju, raste nelikvidnost, standard građana pada, nezaposlenost raste i uvek slušamo jedne te iste priče kako je za lokalnu ekonomiju kriva Vlada", smatra Žic.

On navodi primer male vojvođanske opštine Inđija koja je privukla pola milijardi evra investicija i za koju direktor kompanije IGB Automotiv tvrdi da je u samom evropskom vrhu po privlačenju stranih investitora.

"Čelnici Inđije kako bi svoju opšinu (pazite, reč je o opštini!) učinili pogodnom za ulaganje, prvo su pojednostavili administrativne procedure koje sada traju tek jedan dan, stoga je zanimljivo da u njihovim industrijskim zonama koje se prostiru na hiljadu hektara, investitori zapravo mogu gotovo odmah da počnu s realizacijom projekata", navodi Žic, pitajući se "Gde su naši župani, gradonačelnici i načelnici? Čime se oni bave?"

2024 © - Vesti online