Utorak 21.05.2013.
12:59
Beta

Podeljena Crna Gora slavi nezavisnost

Nezavisnost je još nekako i prihvaćena, ali sve ostalo teško
 

Tako je Crna Gora, 88 godina pošto je nestala kao samostalna drzava, ponovo postala nezavisna. Zbog toga se 21. maj, koji se slavi kao Dan nezavisnosti, često označava naslovom Njegoševe pesme "Noć skuplja vijeka".

Dan nezavisnosti, međutim, i posle sedam godina je u znaku političkih podela, možda ne toliko u vezi sa time da li država treba da bude nezavisna ili ne, nego više u pogledu karaktera sadašnje crnogorske vlasti i budućnosti same Crne Gore.

Dosadašnji predsednik Crne Gore Filip Vujanović u ponedeljak, u samo predvečerje praznika, i zvanično je treći put stupio na dužnost šefa države, ali bez podrške opozicije i manje vladajuće stranke, Socijaldemokratske partije (SDP).

Analitičari smatraju da će Vujanović zbog toga u novom mandatu morati da se nosi sa "oštećenim legitimitetom" svoje funkcije. Sve je čvršće uverenje, takođe, u crnogorskoj javnosti da su neophodne značajnije promene na crnogorskoj političkoj sceni, što se tiče, pre svega, potrebe da celokupna opozicija konačno prihvati činjenicu da je Crna Gora trajno suverena država i da u njoj takvoj ona treba da traži svoje mesto.

Koordinator bivšeg Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Branko Lukovac je ocenio da je za sedam godina nezavisnost države učvršćena i da je prihvaćena i od "većeg dela onih građana koji su se tome ranije suprotstvljali", ali da ima još ne malo pitanja koja treba rešiti.

2024 © - Vesti online