Utorak 21.05.2013.
12:01
B. Đokić - Vesti

Huligani pod zaštitom moćnika

Ivan Bogdanov, vinovnik čuvenog incidenta u Đenovi, bio je na stadionu Partizana na poslednjem večitom derbiju koji je odigran prošle subote
 

Takođe i u samim bezbednosnim službama, pogotovo u policiji potrebno je napraviti promene, jer su na mesta nadležna za problem navijača dovedene osobe bez prethodnog iskustva u ovoj oblasti, a visoki policijski funkcioneri, pogotovo u beogradskoj policiji, ne žele da se zamere rukovodstvima klubova, kod kojih nalaze uhlebljenje nakon penzionisanja. Ovo proizilazi iz razgovora reportera "Vesti" koji su proteklih dana kontaktirali nekoliko osoba u MUP-u Srbije dobro upućenih u situaciju sa navijačima.

Bogdanov ponovo na stadionu

Na subotnjem derbiju prvi put u javnosti se nakon puštanja iz zatvora pojavio i Ivan Bogdanov zvani Ica, vođa navijača Crvene zvezde. On je postao poznat 2010. godine kao vođa huligana koji su prekinuli utakmicu Srbije i Italije u Đenovi. Iako je osramotio Srbiju i srpski sport, njemu iz još nepoznatih razloga nije zabranjen dolazak na stadione, a po svemu sudeći nikad i neće.

Pred derbi Partizana i Crvene zvezde, policija je u Beogradu zbog tuča privela 92 osobe. Nije bilo teže povređenih osoba, zbog čega možemo reći da je ovo jedna od mirnijih utakmica, što bi za svaku osobu iz neke od razvijenih država zvučalo neverovatno.


Koliko je problem navijača, sportista i sportskog rukovodstva isprepleten i za sada neuništiv vidi se iz nekoliko primera. Prvo je ranjavanje proslavljenog košarkaša Predraga - Saše Danilovića u restoranu Kafanica, koga je, posle celodnevne pijanke, nožem izbo prijatelj. Danilović je odbio da sarađuje sa policijskom patrolom koja je izašla na mesto incidenta i dalje odbija da kaže, kako prenose mediji, ko ga je ranio. To je po srpskim zakonima krivično delo, ali niko na to nije reagovao.

Premijer Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministarka sporta i omladine Alisa Marić, posetili su odmah Danilovića u bolnici, ne obazirući se što on, ne poštuje zakone Srbije.
 

Odbio saradnju sa policijom: Predrag Danilović
 

- Sprega političara i vođa navijača je veoma jaka. Političke ličnosti se imenuju na rukovodeća mesta u sportskim klubovima. To nije samo da bi pomogli klubovima, već je i vrlo unosan posao. Većina donacija sportskim klubovima i ne završava kod njih, već se samo provuku kroz račune, jer je reč o novcu za korupciju, pošto je tuda najlakše da prođu pare.

Pokušaj ubistva

Branko Filipović Fido, dugogodišnji prijatelj košarkaškog asa i predsednika KK Partizan Predraga - Saše Danilovića (43), kojeg je izbo nožem u svom restoranu Kafanica na Košutnjaku, odgovaraće za pokušaj ubistva, za šta mu preti višegodišnja robija!

Interesantno je da se Filipović dva puta telefonom javio policijskoj stanici Čukarica u Beogradu i najavio da će doći kada poseti povređenog Danilovića u bolnici. Ipak, nije došao i za njim je raspisana potraga.

 

Trener Partizana proziva medije

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević izrazio je nezadovoljstvo izveštavanjem medija o incidentu koji je doživeo Danilović, koji je predsednik kluba.
- Danilović nije zaslužio ovakav medijski tretman jer je on čovek i košarkaš koji je zadužio zemlju rezultatima koje je ostvario. Niko nije srećan zbog nesreće koja se njemu dogodila i nema smisla provlačiti čoveka kroz blato - izjavio je Vujošević.

Primera radi, nezvanično se priča, MUP Srbije kupio opremu za policajce od jedne privatne firme, ali posao nije mogao da bude realizovan sve dok preduzetnik ne uplati "donaciju" od stotinak hiljada evra jednom vaterpolo klubu. Sve se to dešavalo dok je jedan bivši državni funkcioner bio je i u rukovodstvu vaterpolo kluba.


- Vlasnik firme nije pristao na to, policija nije dobila opremu, a posao nikada nije odrađen do kraja - nezvanično saznaju "Vesti" u MUP Srbije.

Posetio povređenog Danilovića: Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić

To sve znaju i vođe navijačkih grupa, pa između njih i rukovodstva klubova u kojima su političari postoji prećutni dogovor. Navijačima je dopušteno manje, više sve, dobijaju pare od klubova i što je najvažnije zaštićeni su od sudskog progona.


- Dovoljan vam je primer Aleksandra Vavića, prvo vođe navijača Crvene zvezde, a sada Partizana. Protiv njega je podneto čak 12 krivičnih prijava, ali nikad nije otišao u zatvor. Poznata je slika sa proslave izbornih rezultata SPS prošle godine u njihovom sedištu, kada se iza Ivice Dačića vidi Vavić kako sa još nekoliko navijača pali baklje. Odmah kada se to saznalo, obećana je istraga povodom ovog slučaja, da bi se saznalo kako je moguće da se takva osoba nađe u društvu ministra unutrašnjih poslova. Na obećanju se sve i završilo - saznaju "Vesti" od jednog od stručnjaka za navijačke grupe.

2024 © - Vesti online