Utorak 21.05.2013.
08:14
Beta

SAD: Ustav Srbije ograničava neke verske slobode

Amerikanci kažu da vlasti Srbije u praksi u opštim crtama poštuju verske slobode, a da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj
 

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da Ustav i drugi propisi i politika u zemlji "postavljaju neka ograničenja za verske slobode". Ta ograničenja proizlaze iz posebnog pravnog tretmana sedam "tradicionalnih" verskih grupa.

Uz to, vlasti Srbije u praksi "u opštim crtama poštuju verske slobode, međutim, vlada je uvela neka ograničenja koja utiču na pripadnike manjinskih verskih grupa", dok "Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj". U izvestaju se konstatuje da u Srbiji "reagovanje policije na vandalizam i druge akte društvene netolerancije prema manjinskim verskim grupama retko dovodi do hapšenja ili optužnica".

Stejt department ukazuje da se "zvaničnici Ambasade SAD (u Beogradu) kontinuirano sastaju s državnim zvaničnicima da bi se zalagali za promene zakona o verskoj registraciji", a sastaju se i s predstavnicima svih verskih grupa radi jačanja međuverske saradnje.

Kosovo: Zlostavljanje, diskriminacija, ali u načelu - OK

"Zvaničnici Ambasade su u kontaktu s podeljenom Islamskom zajednicom da bi podstakli rešavanje razlika", piše u poglavlju izveštaja o Srbiji. O Kosovu u izveštaju piše da propisi štite slobodu veroispovesti i da tamošnja vlast "u opštim crtama poštuje verske slobode".


Međutim, piše dalje, verski lideri na Kosovu "ukazuju na nepostojanje mehanizma koji bi verskim grupama omogućio da se registruju i dobiju pravni status". Tokom 2012. godine je "bilo izveštaja o zlostavljanju ili diskriminaciji na osnovu verske pripadnosti, vere i prakse", na Kosovu, a "zvaničnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) su prijavili slučajeve krađe i vandalizma i napad na srpske pravoslavne sveštenike".

U izveštaju se ističe da su predstavnici Ambasade SAD u Prištini nastojali da na Kosovu podstaknu međuverski dijalog i rešavanje problema verskih grupa i da su se "založili za donošenje zakona kojim bi se utvrdila zaštita SPC i podržalo rešavanje imovinskih sporova koji se odnose na manastir Visoki Dečani". Ambasada na Kosovu je, navodi Stejt department, finansirala programe zaštite spomenika kulture koji obuhvataju rekonstrukciju i konzervaciju crkava i džamija.

2024 © - Vesti online