Ponedeljak 20.05.2013.
23:15
Index.hr

Selo za neonaciste i desničare

Potpuno arijevski: Prizor iz sela
 

Džamel se nalazi na ekonomski nerazvijenom istoku zemlje, a gde god se okrenete naićićete na podsetnike na mračno doba Nemačke. Murali arijevskih porodica, parole i mete prošarane mecima čine svakodnevicu stanovnicima koji se ponose svojim idejama.

Selo koje čini 36 stanovnika nalazi se blizu sedišta Nemačke Nacionalne demokratske partije, ultra desničarske organizacije koja je na lokalnim izborima dobila šest odsto glasova i danas ima pet predstavnika u regionalnom parlamentu.

Članovi stranke ističu da ne zagovaraju nasilje, ali pre dve godine, Sven Kruger, predstavnik stranke i jedan od prvih ideologa preseljenja u Džamel, služio je četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog nošenja pištolja.

Stefan Koster, takođe jedan od predstavnika stranke, za "Telegraf" je rekao: "Ljudi samo žele drugačiju politiku. Politiku čiji je cilj dobrobit porodice. Mnogi stanovnici sela imaju vlastite stavove koji se razlikuju od naših".

Međutim, iako selo ima i nekoliko stanovnika koji ne dele ekstremne ideje svojih komšija, oni su često žrtve uznemiravanja i vandalizma. U selo se pre desetak godina sa svojim suprugom doselila književnica iz Hamburga Birgit Lohmajer, uprkos upozorenjima o kakvom je mestu reč. Iako su izloženi stalnim pretnjama, ne namjeravaju da se odsele.

"Suprug i ja smo ovde nezaštićeni. Vređaju nas, prete nam, sabotiraju na razne načine. Oštetili su naše vlasništvo, provalili nam u šupu, a poštanski sandučić su nam oblepili nacističkim nalepnicama”, rekla je Birgit koja je odlučna u nameri da ona i suprug tu da žive.

"Ovo je kuća naših snova. Niko nam je neće uzeti, ni neonacisti, niti bilo ko drugi", zaključila je književnica.

2024 © - Vesti online